-Aquí heu escrit part de les vostres obres...
-És una mica ritual venir aquí. Aquí trob tranquil·litat. Pens en l'obra bona part de l'any, però és aquí on ho escric de cop, concentrat. Les últimes quatre les he escrites aquí.
-Les primeres obres que heu triat per al TNC han estat catalanes...
-Crec que fonamentalment s'hi ha de fer teatre nostre. Però tenim un problema, que ecorpus d'autors està limitat, no tenim un segle d'or. Això fa que cerquem i recuperem autors oblidats i obres desconegudes. També donam molta importancia als autors contemporanis.
-La primera obra la dirigiu vós...
-Sí, l'obra és En Pólvora d'Àngel Guimerà. El contracte em permet dirigir-ne una per any. A la programació intentam cuidar molt la llengua, per exemple amb Guimerà respectam el seu diàleg. La paraula d'un autor ha d'arribar amb la seva riquesa, fins i tot amb els barbarismes, que reflecteixen el llenguatge del carrer. Per sort ara el teatre és menys purista, s'ha desliteraturitzat.
-Dirigireu obres vostres?
-No. Tenc l'obra Mòbi, que es va estrenar a Dinamarca, que encara no s'ha representat aquí. Normalment dirigeixo les meves obres, però aquest cop la direcció serà a càrrec de Lluís Pasqual.
-Com està actualment el teatre català?
-Està en un dels millors moments de la seva història. Té repercussió internacional. Se'ns estrenen les obres fora de l'Estat.
-I el teatre mallorquí?
-Una cosa molt bona és la gent, que és molt inquieta. Però no conec si hi ha una estructura de teatre públic. Seria bo que hi fos per col·laborar-hi estretament. Els professionals catalans tenen molt present el Teatre de Manacor, on tenim molt bona acollida. Estaria bé fer-hi una injecció de diners des de l'administració. Mallorca hauria de tenir una bona xarxa de teatre públic. Tot és voluntat política. S'ha de tenir en compte que el teatre és una carta de presentació a l'exterior.
-S'està creant l'Escola Superior d'Art Dramàtic a les Illes...
-Crec que és molt necessària. És molt important la docència, com també connectar les escoles amb la realitat del teatre.
-Com veis el futur d'IB3?
-És important que a la TV hi hagi creativitat. Hauria de fer-se per dramàtics del país, perquè crea fidelització de l'espectador.
-Fa mal la TV al teatre?
-En el cas de Catalunya ha anat bé. Hi ha hagut molt transvasaments, la TV s'ha aprofitat dels professionals, però el teatre s'ha aprofitat de la popularitat dels actors.
-Projectes a la TV o al cine?
-Tenia pensat fer una pel·lícula macabra abans de ser escollit director, però ara haurà d'esperar. Pel que fa a la TV, una productora que treballa per a TV3 vol fer una telemovie d'una obra meva, Després de la pluja, que parla de la prohibició de fumar, un tema que ara és superactual.
-I pel que fa al teatre?
-Vull fer una obra que parli dels somnis, que potser escrigui aquests dies. Tractaria les paradoxes de la persona feliç que té somnis dolents, potser per la mala consciència.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.