X.RIUTORT.Palma.
Dalt Murada, al Parc de la Mar, ha esdevingut un escenari de reminiscències paganes gràcies a les escultures gegants d'Igor Mitoraj, desvetllades ahir vespre amb presència de l'artista i diverses autoritats. La mostra la constitueix un total de 23 obres inspirades per l'esperit grecoromà i renaixentista, sota el lema El mite perdut, i està impulsada per la Fundació la Caixa, en el marc de la iniciativa «Art al carrer». Aquest museu urbà, ordenat segons les indicacions del propi artista, es podrà visitar fins el 2 d'octubre.
La presentació es dugué a terme al Saló de sessions de l'Ajuntament de Palma, on hi assistiren Catalina Cirer, batlessa de Palma; Robert Leporace Roig, director executiu territorial Balears de la Caixa; Jean-Paul Sabatié, comissari de l'exposició, i l'artista, Igor Mitoraj. La batlessa de Palma mostrà la seva satisfacció per tenir «aquesta obra tan original» en un espai tan «representatiu com Dalt Murada». Leporace Roig donà les gràcies a l'Ajuntament per acollir aquesta exposició que permet «continuar el compromís de la Fundació amb els ciutadans».
L'artista manifestà la seva satisfacció per exposar les seves obres a Mallorca, especialment a un espai com Dalt Murada, escollit per ell mateix. Mitoraj explicà la seva obra com «fragments del records que tots tenim», i afegí que està inspirada «per la nostàlgia que es troba en la runa». Després es dugué a terme la inauguració, descobrint-se les cinc obres de les escales de la Catedral on acudí molta gent atreta per la força de les escultures ja descobertes.
Diversos personatges trets d'unes mitològiques versionades per aquest artista polonès proposen un diàleg entre l'art i el ciutadà. Els diferents herois i déus fan reviure el mite, a vegades implícit i altres suggerit, després del moment d'astorament de trobar aquestes peces monumentals a un lloc tant emblemàtic per aflaneur palmesà i per al turista.
Les obres estan realitzades en bronze, i cerquen una textura que rememori runes d'un passat grecoromà i renaixentista, una tradició que l'escultor fusiona amb referències romàntiques i decadents decimonòniques, brotant fins i tot influències surrealistes (l'Eros Embenat per exemple) i precolombines. Tot un conjunt de peces que pareixen sorgides d'un paisatge oníric, i que demostren que Mitoraj ha ultrapassat la fase de la imitatio per arribar al concepte de la interpretatio.
Entre les obres es troben tres fragments que seran incloses a les portes de la Basílica de Santa Maria dels Angels de Roma i que l'artista ha volgut afegir en aquesta mostra. «Art al carrer» és una iniciativa pionera que transforma la concepció de l'urbs, ja massa quadriculada per a un ciutadà que demana que el art també estigui defora dels recintes i de les parets. Entre aquests ciutadans que veren la mostra es pot assenyalar Francesc Conrado de Villalonga, director general de la Fundació la Caixa, i l'exministre del PP Francisco Alvarez Cascos acompanyat de Maria Porto, directora de la galeria Malborough de Madrid.
Aquest programa cultural apropa propostes d'artistes contemporanis.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.