«D'Orient encara ens queda per descobrir el vessant humanista»

Pujol és autor del primer diccionari de sànscrit en llengua romànica

TW
0

X.RIUTORT.Palma.
Òscar Pujol és l'autor del Diccionari Sànscrit-Català, primer tractat que ha traduït aquest llenguatge de l'Índia a una llengua romànica. Més de 50.000 paraules publicades per l'Enciclopèdia en col·laboració amb la UIB, el Govern i la Generalitat. El lingüista, que actualment és director de Programes Educatius de Casa Àsia a Barcelona, és aquests dies a Mallorca impartint un curs d'introducció al sànscrit, dins el segon cicle de llengües orientals que organitza la UIB.

-Quina actualitat té el sànscrit?
-A part de ser una llengua clàssica similar al llatí que t'obre a un continent literari i científic que abasta totes les disciplines, el sànscrit està començant els darrers anys a ser après com a llengua parlada. De fet no és una llengua morta com es creu a Occident, sinó que s'utilitza a la ràdio, en revistes i per xerrar. A més, el món clàssic al qual fan referència els textos del sànscrit està molt viu, com per exemple els déus.

-D'on ve l'interès dels aprenents d'Occident?
-Normalment ve pel vessant místic. Però el sànscrit, com l'Índia, té una part científica molt important, amb molt de rigor i molta crítica. De fet moltes ments brillants de la tecnologia vénen d'aquest país.

-Què queda per descobrir d'Orient?
-Sobretot l'humanisme, que no l'hem inventat a Occident. A Àsia sempre hi ha hagut molta preocupació per la llibertat i els drets humans. Som nosaltres que hem construït una imatge de l'Índia molt mística, que no distingeix entre la dreta i l'esquerra. El que passa és que a l'Índia no es contradiu la raó amb la fe, com a Occident, per una qüestió política, que usà la raó per desacreditar la fe, i l'Església.

-Teniu cap projecte en marxa?
-Estic pensant fer la versió al castellà i a l'anglès del diccionari de sànscrit. També tenc un parell de llibres pensats per a finals d'any: la versió dels aforismes dels Ioga sutra, i Les edats de l'home, una traducció de textos sobre els cicles còsmics.