El volum, editat per Lleonard Muntaner, tracta dels grafits trobats per les arqueòlogues de les obres per remodelar la torre de l'Homenatge d'aquesta fortificació, que domina la badia de Palma.
Aquesta obra de divulgació té un article introductori de Magdalena Rosselló Pons, conservadora de Béns Culturals i directora del castell de Bellver, un article sobre el procés de restauració de la sala I de la torre de l'Homenatge -a càrrec de Isabel Adrover, Margarita Aguiló, Marta Pérez i la mateixa Magdalena Rosselló; i els estudis realitzats per Elvira González Gozalo, doctora en història de l'art: dos articles dedicats als grafits i a la ceràmica de rebliment del canal d'aigua de la torre, respectivament, a més dels catàlegs dels béns culturals inventariats al llarg dels anys d'investigació.
El grafits més interessants són una sèrie de dibuixos distribuïts de manera narrativa i que conten els antecedents militars que dugueren Andreo Bernal, autor de les inscripcions, al castell de Bellver com a presoner durant la Guerra de Successió l'any 1714. Així mateix, hi destaquen inscripcions del baró Karl Franz von Holzing, de la batalla de Bailén, com també de tripulants del torpediner Leopard que feren turisme pel castell l'any 1937.
El seu propietari, l'Ajuntament de Palma, inicià les obres de remodelació l'any 2001, amb el finançament del Ministeri de Foment.
Rogelio Araújo, regidor de Cultura i Educació de l'Ajuntament de Palma, que ha prologat el volum editat, mostrà durant l'acte de presentació el seu orgull d'haver col·laborat en l'elaboració d'aquest llibre «fet amb amor».
L'historiador Miquel Seguí, tutor de la tesi d'Elvira González, puntualitzà qualcunes de les hipòtesis que s'inclouen en el volum: que la torre conté «la millor mostra de grafits de l'Illa, tant per la seva plasticitat com per la quantitat», i també que «un home tot sol és l'autor de la majoria dels murals realitzats, Andreo Bernal, que hi traslladà un episodi bèl·lic de la seva vida, o bé hidibuixà una batalla que presencià des de la torre». Així mateix, aprofità per elogiar tant la tasca d'anàlisi de González, com la feina de restauració duita a terme per Adrover, Aguiló, Pérez i Rosselló.
L'autora dels estudis d'anàlisi sobre els grafits i la ceràmica, Elvira González, recordà que es tracta de treballs «arqueològics», ja que tot i no tractar-se de peces enterrades, «són testimonis que suposen un fons de documentació molt important». La doctora en història de l'art va fer «una crida d'atenció als restauradors de cases perquè tinguin cura de les inscripcions i dels testimonis que s'hi troben. No perquè siguin més modests s'han de deixar de banda».
Magdalena Rosselló mostrà satisfacció per allò que considerà un «resum de deu anys de feina» i recordà la figura ja desapareguda de José Carlos Tous, que li féu «entrega de les claus del castell».
Per la seva banda, Lleonard Muntaner remarcà la importància de la «capacitat de resistència» de Rosselló, en la seva feina al recinte de Bellver.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.