La Càtedra Joan Ramis i Ramis de recerca teatral de la UIB ha estrenat pàgina web

Neix amb l'objectiu de ser una eina amb uns continguts que s'ampliïn sovint

El coordinador Francesc Perelló al seu despatx de la UIB, amb l'ordinador obert per la pàgina web de la càtedra de recerca, formació i documentació teatral. | PERE BOTA.

TW
0

J.A. ORDINES.Palma.
La Càtedra Joan Ramis i Ramis de recerca, formació i documentació teatral de la Universitat de les Illes Balears ha estrenat pàgina web. Amb aquesta iniciativa es pretén donar a conèixer el projecte d'aquesta càtedra, el director científic de la qual és Joan Mas.

Els objectius de l'esmentada càtedra són, en primer lloc i el més immediat, elaborar l'Anuari teatral de les Illes Balears, en el qual s'està treballant actualment. Segons Perelló, «aquest anuari vendria a ser la continuació dels anuaris editats pel Consell de Mallorca de l'any 1996 al 2000, però aquest estava centrat en l'àmbit de Mallorca i nosaltres li volem donar un perfil interinsular i recollir tota la producció escènica de les Illes».

El disseny de la pàgina web ha estat a càrrec de Miquel Gomila i, segons paraules de Francesc Perelló Felani, coordinador de la càtedra, s'ha procurat que el disseny fos atractiu i funcional per tal de facilitar el màxim possible l'accés als continguts. El logotip identificador de la càtedra és un disseny de Jaume Falconer. Els textos i la documentació que es poden trobar a la web han estat elaborats per Francesc Perelló.

La càtedra fou creada el novembre de 2005 amb la finalitat de donar continuïtat al projecte deDiccionari del teatre a les Illes Balears, projecte engegat el 2001 i que ha cohesionat encara més els grups de recerca en història teatral. La seva finalitat és fomentar programes de recerca i activitats formatives i de divulgació en l'àmbit de les arts escèniques. Hi participen, per mitjà d'un conveni de de col·laboració, la Universitat de les Illes Balears, l'Institut d'Estudis Baleàrics, el Consell Insular de Menorca i la Fundació Sa Nostra. També hi col·labora el Consell de Mallorca.

Perelló va destacar a més que el pròxim setembre o octubre es presentarà el segon volum deDiccionari del teatre a les Illes Balears.

Els altres objectius de la càtedra són crear una base de dades de temàtica teatral de les Illes Balears en la qual «es recopilaran crítiques teatrals, cartells i programes de mà amb l'objectiu que, posteriorment, es pugui consultar de manera online per part dels investigadors i estudiosos de les arts escèniques».

Un segon objectiu és constituir i posar a l'abast d'investigadors i professionals de l'àmbit teatral material divers relacionat amb l'activitat escènica produïda a l'Arxipèlag.

També es pretén convocar cada dos o tres anys unes jornades d'estudis teatrals a les Balears i editar les actes corresponents. Una altra finalitat important és establir convenis i col·laboracions amb altres centres similars, com el Centro de Documentación Teatral de Madrid o la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid, per posar-ne dos exemples. En aquest sentit, Perelló afirmà que «seria interessant, de cara al curs vinent, establir un conveni amb l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears», que s'ha de posar en marxa i que dirigirà l'actor Carles Molinet.

Així mateix es preveu promoure la consolidació de grups de recerca científica, en el marc de l'ordenació universitària actual, i impulsar projectes o campanyes d'investigació de temàtica tetral.

En un futur, s'organitzaran seminaris o cursets de formació en història, documentació o anàlisi teatral, a més de promoure edicions d'aquesta temàtica.