«Fotografies de Pollença dels anys vint», testimoni d'un temps esvaït

El volum, editat pel Gall, és un document històric de primer ordre

TW
0

Fernando Moragues y de Manzanos devia ser un home avançat al seu temps. Tot i ser capellà va tenir dominar de l'art, la biologia i va mantenir correspondència amb científics destacats d'arreu d'Europa.

Ara surt a la llum, de la mà d'Ell Gall Editor, el volum de Fotografies de Pollença dels anys vint, del qual en són autors Jaume Falconer, Cristina Moragues i Llorenç Payeras, on publiquen 166 plaques per tal de donar una visió àmplia i representativa dels diferents temes relacionats amb Pollença. Perquè l'arxiu d'aquest fotògraf que va néixer a Palma, va predicar a l'Argentina i va viure a ses Rotetes a Manacor, és immens. Durant els mesos d'octubre de 2005 a febrer de 2006 s'ha duit a terme la catalogació d'un total de 2.996 plaques de vidre amb una diversitat de temes aclaparadora.

Quant al volum que ens ocupa, i que ha comptat amb la col·laboració del Consell Insular i de l'Ajuntament de Pollença, entre d'altres, cal dir que hi ha imatges de la dècada de 1885, tot i que la majoria se centren dins els anys vint. Les visites, freqüents, de l'esquadra anglesa (que era una important fonts d'ingressos per a la zona); la vida al port, amb els pescadors i mariners, però també amb els primers turistes, que arribaren després de la Primera Guerra Mundial; el castell del Rei, en un estat bastant més bo que l'actual; les oliveres de Can Marc, els paisatges de Ternelles, de Bóquer o de cala Sant Vicenç queden reflectits en l'ull fotogràfic de Moragues.