Els arqueòlegs ja preparen el seu equip de camp perquè el Consell Insular ha començat a concedir les autoritzacions d'excavació per a les campanyes d'estiu. En la reunió de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric celebrada a principis de mes, s'ha renovat el permís per als jaciments de ses Païsses (Artà), talaiòtic; Son Peretó (Manacor), paleocristià, i Pol·lèntia (Alcúdia), romà. De moment també és segur que s'excavarà a s'Hospitalet Vell (Manacor), Boccoris o Bóquer (Pollença) i Cabrera.
Magdalena Salas, directora del Museu Municipal d'Història de Manacor, ha estat la impulsora d'un pla d'investigació als jaciments de titularitat municipal de Son Peretó (d'època paleocristiana), i de s'Hospitalet Vell (talaiòtic).
Javier Aramburu dirigirà l'excavació de ses Païsses, el poblat talaiòtic més gros de Mallorca. Segons anuncien des de Patrimoni Històric del Consell, la institució insular aportarà diners per a la campaya amb la finalitat de «revaloritzar el jacimient i convertir-lo en un dels llocs patrimonials de refèrencia de Mallorca». Aramburu apunta que per aconseguir això «s'hauria de convertir en parc arqueològic». Aramburu planteja com a objetiu general «la investigació dels aspectes més rellevants de la cultura talaiòtica, com la població que vivia en el poblat, la seva activitat econòmica, ocupació en el temps o l'estructura social». A més, aquest estiu s'hauria d'«acabar d'excavar un edifici ciclopi que es mantingué en ús durant 1.000 anys i, en la mesura que el treball ho permeti, iniciar l'excavació del santuari del poblat». Serà al juliol i també es comptarà amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Artà.
Mateu Riera i Miquel Àngel Cau dirigiran els treballs d'aquest estiu en el primer, i la mateixa Salas, en el segon. El pla respon a un programa concret: «Consolidar estructures, senyalitzar perquè les restes puguin ser visitades i continuar excavant, sempre mentre tenguem diners per fer-ho», resumeix Salas. Ambdós projectes, triennals, disposen d'ajuda del Consell Insular.
A s'Hospitalet Vell ja s'ha arribat al tercer punt.
A Son Peretó, el major monument paleocristià de Mallorca, es durà a terme aquest estiu la feina de consolidació. Riera explicà que en aquest darrer, a més dels mosaics que s'exhibeixen al museu manacorí, queden restes de la basílica; el baptisteri, on hi ha dues piles baptismals a manera de piscines; unes habitacions de caràcter funerari i altres que podrien haver estat utilitzades com a «habitatge i, tal vegada, com a tallers».
En sentit ampli, el datà entre els segles VI i VII després de Crist. S'excavà a principis de segle, en la passada dècada dels anys vuitanta, i no s'havia tornat al lloc fins a l'any passat. Riera assenyala que «consolidar-lo és fonamental perquè s'estava degradant».
Margalida Orfila, Miquel Àngel Cau i Esther Chávez dirigiran les excavacions de la ciutat romana de Pol·lèntia, regides per un consorci del qual forma part el Consell, que coincidiran amb el desè curs d'arqueologia. A diferència de 2005, aquest estiu serà de només un mes. Cau explicà que «continuarem treballant a la zona del fòrum, a la necròpoli tardana; i l'edifici que començà a sortir l'any passat per davall d'aquesta, que és molt grossa, enguany el podrem datar».
Posar data a l'edifici i comprovar els límits del fòrum són els objectius més importants per a l'any 2006 a les excavacions de Pol·lèntia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.