Salvaguardar el llegat marítim mallorquí

Algunes embarcacions que conserva l'Associació d'Amics del Museu Marítim aniran a les coves de Bellver

TW
0

XAVIER RIUTORT.Palma.
El patrimoni salvaguardat pel projecte La Nau de l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca (AAMMM) serà emmagatzemat a les coves del castell de Bellver.

La col·lecció es compon d'una mostra tipològica d'embarcacions, pasteres, gussis, bots i llaüts, i també per material relacionat amb la navegació, peces de construcció, motors, etc.

Fins ara aquest patrimoni es trobava de manera preventiva en un terreny privat, entre s'Horta i Portocolom.

A les coves, que reuneixen les condicions òptimes d'humitat, s'hi traslladaran dotze barques petites i mitjanes, com també quinze motors construïts a les Illes durant la postguerra. «Aquests motors mostren l'evolució tecnològica de la motonàutica a les Balears». Diferents marques històriques, com els Cañellas, els Cardell, els Fita i els Andreu.

L'AAMMM té com a objetiu principal conservar i restaurar el patrimoni marítim de l'Illa. Amb aquest fi, des de l'entitat sempren han demanat la creació del museu marítim de Mallorca, per tal de poder-hi exhibir les peces que ja s'ha aconseguit recuperar, però sobretot per impulsar les tasques de conservació i de dinamització.

Segons explica Joaquín Marcos, membre de l'Associació, «la nostra missió principal és lluitar per conservar el patrimoni tangible i intangible». Segons l'AAMMM, no té sentit lluitar només per la creació d'aquest museu si no es recupera el llegat marítim, «que desapareix a un ritme frenètic», afegeix Antoni Josep Munar.

De moment el recuperen i l'emmagatzemen, mentre esperen tenir recursos per exhibir el material, uns recursos que ara per ara són «molt escassos, tant en l'àmbit monetari com humà», manifestà Munar.

Les embarcacions grosses encara «no sabem on les podrem tenir, ja que a les coves no hi caben. Cercam un espai adequat, amb les condicions òptimes d'humitat per conservar-los, com un polvorí militar o una gravera», afirmà Marcos.

Les coves de Bellver, que fins ara s'han fet servir com a dipòsit municipal de l'Ajuntament després d'haver estar netejades, ofereixen un estat de temperatura i d'humitat perfectes per a la conservació del material. Les barques necessiten unes condicions semblants a les que tenen a la mar.

Si l'AAMMM té problemes per poder preservar i restaurar les barques, més en té per aconseguir que tornin a la mar. Encara que casos com la recuperació de La Balear els han donat esperances, en la majoria de casos serà necessari esperar.

Fins i tot qualque nau s'ha donat a entitats peninsulars, com La Maresita, que s'ha lliurat a l'Associació d'Embarcacions Tradicionals de Castelldefels de Catalunya. «Ens estimam més que aquestes barques se'n vagin, si poden tornar a l'aigua restaurades, encara que sigui fora de les Illes», en paraules de Marcos.

Qualcunes de les embarcacions del projecte La Nau serien per conservar i per exhibir al futur museu, però segons quines «voldríem que tornassin a la mar, perquè es construïren per estar dins l'aigua», puntualitza Munar.

Entre els diferents projectes, hi figura la dinamització mitjançant barques museu. L'Alzina i ePort Blau, en procés de restauració a càrrec de l'Escola de Mestres d'Aixa, podrien ser qualcunes de les destinades a aquestes tasques divulgatives i educatives.