Institucions inverteixen 70.000 euros en les excavacions de Bóquer de Pollença

El Consell i la Caixa ajudaran a efectuar una prospecció més extensa de la ciutat

Vista general de la finca de Bóquer on es fan les excavacions

TW
0

M.N./C.M.Pollença.
El Consell de Mallorca i l'Obra Social de la Caixa inverteixen enguany 70.000 euros per dur a terme les excavacions al jaciment de Bóquer, al Port de Pollença.

Amb aquesta aportació econòmica es preveu continuar amb les obres d'excavació i «fer una campanya per a voluntaris durant el mes de juliol. Segurament pel mes de setembre hi haurà una brigada de gent especialitzada en el tema per continuar excavant», anuncià l'arqueòloga Maria Magdalena Estarellas. Amb aquesta inversió s'excavarà la ciutat amb més extensió i es seleccionaran els llocs on es troba més material.

Encara que les tasques al jaciment de Bóquer començaren fa dos anys, «no ha estat fins ara quan hem trobat les primeres manifestacions d'estructures», segons l'arqueòleg Josep Merino. Tot i això, Merino assegurà que «encara que les restes no són molt espectaculars, sí que s'ha trobat molta ceràmica que demostra que a la ciutat hi hagué una gran activitat».

La presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, visità ahir les excavacions acompanyada pel conseller executiu del Departament de Territori, Bartomeu Vicens; el director insular de Patrimoni Històric, Josep Joan Mas; el batle de Pollença, Joan Cerdà; el director general de la Fundació la Caixa i director executiu de l'Obra Social de la Caixa, Josep Francesc Conrado; el director de l'Obra Social de la Caixa a les Balears, Josep Francesc Feliu, a més dels arqueòlegs Josep Merino i Maria Magadalena Estarellas.

Tots els presents destacaren la importància de recuperar les restes arqueològiques que hi ha a Bóquer. «De la ciutat talaiòtica es té molt poca informació i amb aquest projecte es podrà arribar a les arrels de la història», segons digué Josep Francesc Conrado. Per la seva part, Maria Antònia Munar subratllà que és molt important «preservar el territori i llocs com Bóquer, que ens recorden que a Mallorca hi ha un passat».

A més, no tan sols es remarcà la transcendència històrica del jaciment, «que pot ser tan o més important que la ciutat de referència fins al moment com és Pol·lèntia», segons Bartomeu Vicens, sinó també la importància «turística, patrimonial i econòmica que pot tenir la recuperació de les restes arqueològiques», conclogué el batle Joan Cerdà.

Bóquer fou una ciutat que s'alià amb Roma durant les Guerres Púniques. Per aquesta raó a la ciutat indígena es localitzen moltes restes romanes. De moment, al jaciment de Bóquer s'ha realitzat una prospecció de la zona i s'hi han trobat restes d'escultures talaiòtiques, un tros de murada i diverses estructures exteriors. «L'any passat ampliàrem la prospecció i trobàrem una habitació amb una estructura de materials molt talaiòtics i al costat hi havia una habitació amb paviment romà», digué Estarellas, que continuà explicant que «ara continuarem amb la tasca perquè just estem al principi i veurem el funcionament de la ciutat indígena amb l'arribada dels romans».