Una Fira del Llibre incòmoda

La nova configuració dels estands sembla beneficiar només els comerços dels costats

Un dels estands amb els primers clients de la jornada.

TW
0

XAVIER RIUTORT.Palma.
La Fira del Llibre començà al Born ahir, i fins al 4 de juny, amb la sorpresa i el descontent dels palmesans davant una nova estructuració que obliga a fer tota una volta per veure tots els expositors, fet que provocà un efecte centrífug en el vianant. La fisonomia no ha estat del gust ni dels llibreters ni dels visitants, només sembla beneficiar els comerços dels costats. Curiosament, una coneguda tenda de roba que estava en obres obria ahir les seves portes.

Renous de cotxes i d'obres són les principals queixes, com també la poca comunicació que genera entre els estands, que ara es veuen obligats a donar-se l'esquena. El saló d'actes, que abans podia ser entrevist des de diferents punts, queda a un lloc un tant perifèric.

Tanmateix, a l'obertura oficial de l'edició d'enguany, on assistiren diverses autoritats, els venedors de llibres agraïren en boca de Marian Colom, presidenta del Gremi de Llibreters, aquesta tornada «al lloc emblemàtic de la Fira del Llibre».

Jaume Santandreu, encarregat de fer-ne el pregó, aprofità per glosar el seu descontent amb l'«oblid immerescut» del seu «mestre Miquel Àngel Riera» que no li donen «ni un sol cantó de carrer per fer-li memòria».

Catalina Cirer, batlessa de Palma, instà tothom a llegir llibres, «els que volgueu i com volgueu». Per la seva part, Dolça Mulet, consellera de Cultura del Consell recordà la importància de la «màgia» de la literatura, que convida «a somniar, a reflexionar i a emocionar».

Fent referència a la glosa de Santandreu, Francesc Fiol, conseller de Cultura i d'Educació del Govern, prometé que no cauria «en sac buit» aquesta reivindicació de commemorar la figura de Riera amb un carrer dedicat a Manacor.

Fiol convidà a llegir, «en català, però també en altres llengües», perquè la «universalitat és característica de la nostra societat».