Les excavacions de Son Fred deixen al descobert un talaiot circular «d'ús social»

Una columna central de pedra, una destral de bronze i una moneda romana són les principals troballes

L'equip ha tret del talaiot devers 700 tones de pedres i terra, cosa que ha permès deixar al descobert una immensa columna.

TW
0

Després de més de sis mesos d'excavacions i estudi del talaiot de Son Fred, a Sencelles, els arqueòlegs Javier Aramburu i Damià Ramis, com també el seu equip, han aclarit que el jaciment es construí durant l'època talaiòtica (entre 900 i 600 aC), moment en què, lluny de funcionar com a torre de defensa, temple religiós o habitatge, «s'emprava com a centre social» és a dir, «com a lloc de reunió del consell del poble».

Amb posterioritat, i a partir del que indiquen «tant les estructures com els materials» trobats a dins i a fora del talaiot, «se'n dedueix que durant l'època romana -des del canvi d'era fins l'any 600 dC- serví de torre d'observació» annexa al poblat que es construí als voltants. Més tard, durant el període àrab, «la torre es deixà d'emprar».

Segons Aramburu, aquestes troballes han estat possibles després de retirar devers 700 tones de pedres i de terra, cosa que ha permès deixar al descobert «un dels elements més importants del conjunt: una columna de pedra de prop de dos metres d'alt que servia per aguantar la part de dalt». A més, l'excavació efectuada permet veure amb claredat que Son Fred és un talaiot circular amb un corredor d'entrada corbat que tenia la funció, indicà l'expert, «d'ocultar el que es feia a dins, donant un aire misteriós a l'espai».

Una altra de les troballes de Son Fred és una «labrys», una mena de destral de bronze típica de les regions de la Mediterrànea oriental que «per la seva forma resulta curiosa», comentà l'arqueòleg. Recordà que «també se'n trobà una altra en una cova de Sencelles, fet que pareix indicar que aquest municipi mallorquí tenia un petit taller artesà d'estris d'aquest tipus». Les darreres peces que s'han tret de Son Fred són una moneda romana del segle II aC, com també restes de ceràmica de l'època talaiòtica. A més, «s'hi han trobat devers 3.000 peces arqueològiques que encara no s'han datat».

Quan es disposi dels resultats de l'anàlisi d'aquestes restes -se sol realitzar en laboratoris de la Península-, Aramburu vol comprovar si la teoria que «tots els talaiots foren abandonats de manera simultània arran dels conflictes i de les guerres» es confirma, o si «l'abandonament de la 'torre' coincidí amb un incendi». A més, l'estudi del material tret a llum pot donar més informació sobre «la flora i la fauna d'aleshores, els hàbits alimentaris de la població, el lloc d'on procedeixen els minerals de diferents objectes, les causes de la mort dels habitants...».

Les excavacions de Son Fred han estat finançades per l'Ajuntament de Sencelles, que hi ha invertit devers 6.000 euros. «El Consistori d'aquest municipi sempre ha tingut molt d'interès per conservar el seu patrimoni», opinà Aramburu, per indicar que «ha realitzat una aposta amb vista al turisme i també per conservar en bon estat el talaiot». Així, l'investigador ha preparat «un pla perquè es consolidi el monument i es pugui obrir al públic una vegada rehabilitat», atès que després de l'excavació «seria perillós que la gent ho visitàs», perquè no hi ha garanties.