Munar: «Sent enveja sana d'Andorra, té la sobirania que nosaltres desitjaríem»

Maria Antònia Munar presentà la II edició dels premis Mallorca al Principat andorrà

TW
0

«Si res ens diferencia, i molt, i a més no hi podem negar certa enveja sana és que Andorra, que és un país petit, té la sobirania que nosaltres desitjaríem». Així de contundent es manifestà ahir la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, durant la presentació de la segona edició dels premis Mallorca de Creació Literària, que tingué lloc a la Casa Museu Areny-Pandolit d'Ordino i en el qual també posà de manifest les nombroses semblançes entre el Principat i l'Illa.

La presidenta del Consell afegí aleshores que la voluntat de presentar els premis Mallorca a Andorra «no és un fet gratuït ni casual, sinó fruit d'una política de mantenir contacte amb els països amb els quals tenim una llengua comuna». Precisament per aquesta raó, Munar anuncià que se signaran diferents convenis amb Andorra quant a «intercanvi d'opinions, perquè hi hagi un major ús de la llengua», però també «intercanvis culturals, viatges turístics més assequibles per a la gent gran i per als joves»; a més de col·laboracions puntuals com «els intercanvis de pintors» o una visita a Mallorca de l'Orquestra Simfònica i la Coral d'Andorra.

«Mallorca és una illa envoltada per la mar Mediterrània i Andorra és una illa entre muntanyes; ells tenen un turisme d'hivern i neu, nosaltres de sol i platja. A més el Principat és veí del Regne de Mallorca, de manera que compartim coses en l'àmbit polític, en l'econòmic i en el social», assegurà.

«La cultura, la llengua, els costums i la manera de fer corren un cert perill per la vinguda de molta gent de fora, i també per la globalització, que tendeix a homogeneïtzar-ho tot», afirmà Munar. Així, subratllà que «Andorra, com Mallorca, té una economia basada en el sector dels serveis, com també un turisme marcat per l'estacionalitat», fets que segons ella creen necessitats en l'àmbit de la indústria o en l'educació.

El ministre de Cultura, Afers Estrangers i Cooperació d'Andorra, Juli Minoves, posà en relleu durant la presentació dels guardons que «l'idioma és l'expressió més íntima d'un poble» i en el cas d'Andorra, el català és «l'única llengua oficial, així com la de redacció de la nostra història política». «La llengua ens uneix a vosaltres, a Catalunya, a València, a la Catalunya Nord i a l'Alguer» i, a més de «futurs compromisos, hem de continuar fomentant l'ús de la llengua i treballant en col·laboracions d'àmbit cultural», indicà.

D'altra banda, el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià, recordà que el termini de presentació de treballs per als premis Mallorca finalitza el proper dia 30 de maig, com també que són «els més ben dotats en llengua catalana», ja que les quantitats són de 10.000 euros per al de poesia i de 70.000 per als de narrativa. «Treballam en molts de fronts perquè la llengua sigui d'ús quotidià, i els premis són una passa més per al prestigi del català», afegí.

A més de presentar els guardons, Munar fou rebuda pel cap de Govern del Principat, Albert Pintat, i qualificà de «molt important» aquesta breu reunió perquè «tenim moltes coses en comú i en volem tenir més». Paral·lelament, la presidenta signà el Llibre d'Or d'Andorra.

El punt final de la jornada el posà un sopar de gala al qual assistiren, a més de Maria Antònia Munar i Miquel Julià, Dolça Mulet, vicepresidenta segona i consellera de Cultura del Consell; Josep Lliteres, director insular de Relacions Institucionals; el director insular de Cultura, Guillem Ginard; i el ministre de Cultura, Afers Exteriors i Cooperació d'Andorra, Juli Minoves.