La mar Morta podria no resistir una situació ecològica catastròfica

TW
0

Preuada meta turística per les seves virtuts terapèutiques, la mar Morta està amenaçada de mort, amb una situació ecològica «catastròfica» que podria comportar la seva desaparició el 2050, segons les advertències dels experts.

Amics de la Terra, una organització no governamental del Pròxim Orient que reuneix ecologistes israelians, palestins i jordans, va advertir divendres del perill d'una «catàstrofe ecològica» a la mar Morta, on desemboca el riu Jordà enmig d'un paisatge auster, cremat pel sol i carregat d'història bíblica.

«La situació ecològica és catastròfica. En 50 anys, la mar Morta ha perdut un terç de la seva superfície i el seu nivell d'aigua continua descendint ràpidament», va declarar Gideon Bromberg, responsable d'Amics de la Terra.

Situat a 412 metres per sota del nivell de la mar Mediterrània, té una extensió de 50 quilòmetres de llargada per 17 quilòmetres a la seva part més ampla i és famós per tenir les aigües més salades del món, amb una salinitat d'un 33 per cent que equival a deu vegades la dels oceans.

La important evaporació d'aigua de la seva superfície ha estat compensada fins ara per les aigües del Jordà.

Tanmateix, la desviació del cabal del riu per motius agrícoles, hidroelèctrics o de consum humà, a més de la construcció de dics d'evaporació per a l'explotació de les sals minerals de la pròpia mar Morta, s'ha traduït en una disminució del nivell de la seva superfície del voltant d'un metre per any des de fa més de dues dècades. «De moment no s'ha establert res concret» per afrontar la situació, va explicar Bromberg.