Al Gran Hotel s'hi pot veure l'exposició «Herois i déus», un conjunt de més de 400 peces de teatre tradicional xinès.Fotos: J. MOREY.

TW
0


Ahir horabaixa s'inaugurà al Gran Hotel de la Fundació la Caixa de Palma l'exposició Herois i déus. El teatre d'ombres i de titelles a la Xina, un conjunt extraordinari de 400 teresetes, figures, vestits i tota classe d'elements relacionats amb el teatre d'ombres, procedents de la col·lecció Kwok On d'art popular asiàtic, una de les més importants del món, cedida a la Fundaçao Oriente de Lisboa pel sinòleg Jacques Pimpaneau. En l'acte inaugural d'ahir hi eren presents Pere Rotger, president del Parlament de les Illes Balears; i Catalina Sureda, directora general de Cultura del Govern balear.

Aquesta proposta revela els secrets de l'espectacle d'ombres i de teresetes: les figures i els seus vestits, els decorats i els instruments musicals. I també els arguments més recurrents, les llegendes i els drames històrics, els déus protectors dels titellaires i la seva adaptació a diferents personalitats segons les regions. Així, en resulta un muntatge excepcional, que ens acosta a un món de formes fascinants, capaces d'expressar les il·lusions i les angoixes, els sentiments i les passions dels éssers humans.

Els orígens del teatre d'ombres i de titelles a la Xina s'han de cercar en el segle VIII, abans que aparegués la dramatúrgia amb actors. Des de llavors ha tingut una funció doble: religiosa i d'entreteniment. Les representacions eren part de les cerimònies, com a ofrenes a una divinitat o com a actes d'exorcisme. Els espectacles també es podien escenificar en cases habilitades per prendre te arran de celebracions nupcials, naixements o aniversaris. Sense cap dubte, hi constituïen un element de relació social, d'aprenentatge i de transmissió dels mites de la comunitat que s'ha mantingut viu fins avui en algunes zones rurals. La mostra es podrà veure fins dia 28 de maig. La Fundació la Caixa ha preparat visites comentades d'una hora de durada, obertes al públic en general, de dimarts a divendres a les 10.00 i a les 18.00 hores, i els dissabtes també a migdia.

Els comissaris de l'exposició, els francesos Sylvie Gonfond i Jacques Pimpaneau, presents en la inauguració d'ahir, comentaren per a aquest diari que la mostra de Palma «només representa una petita part del material que es conserva al Museu de Lisboa, que guarda més de 12.000 teresetes, vestits i altres peces de teatre oriental». Pimpaneau, professor de xinès a la Universitat de París i antic propietari de la col·lecció, revelà que tot aquest material l'hi regalà «un milionari xinès (Kwok On) durant la meva estada de dos anys a Pequín arran del meu interès per la cultura tradicional de l'Orient» i que decidí donar-ho a la Fundació «per afavorir la seva difusió a l'Occident».