TW
0


Fa anys un alemany va perdre el món de vista a Estellencs. Va sortir de ca seva sagnant i va començar a caminar pel poble sense rumb fix. Aquesta imatge viscuda en la infantesa va quedar gravada en la ment del director mallorquí Rafel Cortés que, anys després, li comentà a l'actor Àlex Brendemühl. Junts, van començar el guió d'una possible pel·lícula que intentaria desxifrar què li havia passat a l'alemany i que, al final, es va transformar en una història diferent que res no té a veure amb la primera imatge. Des d'aquest cap de setmana, i durant cinc més, Estellencs i Llucmajor seran l'escenari del rodatge de Yo, el primer llarg de Cortés, on cobra vida el personatge de Hans.

«Hans és un personatge fascinador. Normalment, un guionista projecta una història i l'actor fa seu el paper designat. En aquesta ocasió, ha estat a la inversa. El nostre protagonista té vida pròpia i ens ha anat marcant durant el procés de creació el camí que havíem de seguir i les situacions que havia de viure», va explicar Brendemühl, que encarna Hans en el film. Es tracta d'«un home sense antecedents ni característiques que s'instal·la a Mallorca per començar de zero». «Aquí, s'omple de característiques». «Enigmàtic, el nostre personatge viu dels estímuls que rep i s'adapta al que es troba». Insegur, «abans que dubtar dels altres, dubta de si mateix», treballa com a manxaire a la finca d'un altre alemany.

«En el seu treball és una persona molt pràctica però fora no sap relacionar-se amb la gent». Té «bona voluntat» però «se sent culpable de coses que no ha fet i dóna importància a nimietats».

Yo té un repartiment format per actors mallorquins, catalans i alemanys, a més de per alguns dels habitants d'Estellencs. Heinz Hoening, Maria Lanau, Carme Feliu, Margalida Grimalt, Manel Barceló, Joan Pizà, Rafel Ramis i Aina de Cos són, entre altres, els protagonistes de la història. Produïda per Fausto, La Perifèrica i Escándalo Films, la cinta compta amb ajuts del Ministeri de Cultura, de l'Institut Català de les Indústries Culturals i de TV3.

«Ha estat difícil dur a terme aquest projecte perquè volíem narrar la nostra història, molt peculiar. Hem fet moltes versions del guió i hem de lluitar per aconseguir el finançament», va explicar Brendemühl, que va conèixer Rafel Cortès durant el rodatge d'Un banco en el parque. Van començar a treballar en el 2000 pensant en localitzacions concretes i, de llavors ençà, el text ha anat canviant, evolucionant i cobrant vida al llarg d'un procés que l'actor va definir com a «màgic». Tanmateix, al final i malgrat les dificultats, s'ha aconseguit el que es volia, explicar una història sorgida d'una imatge viscuda en la infantesa.