El CIM prepara un pla estratègic sobre l'estat de les arts escèniques

El projecte el fa l'empresa catalana Bissap, que guanyà el concurs

TW
0


El Departament de Cultura del Consell està elaborant un Pla Estratègic del Sector de les Arts Escèniques (Pesaem) per conèixer-ne «quines són les manques del sector i on s'ha d'actuar», segons Guillem Ginard, conseller de Cultura del CIM. El projecte ho està duent a terme, després de guanyar el concurs públic convocat, l'empresa catalana Bissap. L'equip està dirigit pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Jaume Colomer i haurà de tenir a punt el text definitiu a finals de 2006.

«Es va optar per una empresa externa a Mallorca perquè les seves propostes no estiguessin mediatitzades per endavant», va afirmar Ginard. Els principals objectius del PESAEM consisteixen a «realitzar una anàlisi de la situació de la pràctica escènica a l'Illa i plantejar directrius i propostes de les seves potencialitats i les seves debilitats que haurà d'aplicar el Consell». També es treballarà en «possibles acords amb la resta d'institucions implicades».

El pla s'elaborarà amb una metodologia participativa basada en el consens i en el pacte en el qual la consulta als agents culturals implicats (les institucions públiques i les privades que conformen el sector) a través d'entrevistes serà bàsic. Està previst que el PESAEM s'elabori en cinc fases. La primera consistirà en una anàlisi de la pràctica escènica a Mallorca. La segona, a l'elaboració d'un model de desenvolupament del sector a partir d'alguns models de referència (com per exemple els de Madrid, Euskadi i València) i, la tercera, en la definició d'objectius, línies estratègiques i accions. En la quarta fase es validarà la proposta amb la visió de grups d'experts i representants del sector per àmbits temàtics i, finalment, es redactarà i es presentarà el document final al Consell.

Una de les qüestions que es plantejarà durant la redacció del text serà el paper que haurà de desenvolupar el Teatre Principal després de la seva reinauguració el 2007. «Haurà de ser un centre de referència a nivell illenc. El pla estratègic servirà per saber quin model haurem d'aplicar». També s'intentarà «descobrir si les convocatòries de subvencions al teatre existents compleixen el seu paper i aconseguir fórmules per a l'optimització dels espais escènics existents» i conèixer «quin paper compleixen les fires de teatre, quins mecanismes es poden aplicar per a una major captació d'espectadors, la incidència del públic jove i la constància de la programació».

El resultat s'anirà renovant de forma periòdica perquè el Pesaem no quedi desfasat i perquè es «vagi adaptant a les novetats. La nostra intenció és que el projecte permeti de tenir una visió global», afirma Ginard.