Girona acull «Joan Miró. Paisatges» amb fons procedents de la Fundació de Palma

La mostra, amb 66 peces, restarà oberta al centre Fontana d'Or fins el 21 de maig

L'exposició fa un recorregut des de la primera obra de Miró a les de plena maduresa. Fotos: PERE DURAN.

TW
0

El Centre Cultura Caixa de Girona Fontana d'Or acull des d'ahir i fins el 21 de maig, a les seves plantes preromànica i dels arcs, l'exposició Joan Miró. Paisatges, «un viatge insòlit per obres poc conegudes de l'artista que abracen des de la seva etapa de formació a la de maduresa», segons expliquen els responsables de l'exposició.

Totes les obres d'aquesta mostra a Girona procedeixen dels fons de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. Està comissariada per María Luisa Lax, conservadora-cap; Enric Juncosa, restaurador, i Magdalena Aguiló, directora de la Fundació. A Joan Miró. Paisatges, s'ha volgut emfasitzar la riquesa de suports i tècniques amb les quals Joan Miró va treballar els paisatges i presenta un total de seixanta-sis peces, entre les quals es poden veure olis (setze), acrílics (cinc), una gran producció d'art gràfic entre guaixos (cinc), tintes (sis) i dibuixos (trenta-un); dos bronzes i una serigrafia. Malgrat la transformació tècnica, aplicada als suports més diversos com ara teles, paper o cartró ondulat, Miró no va renunciar a una continuïtat compositiva, espacial, temàtica i iconogràfica en la representació del paisatge.

La primera tela pintada per Miró, l'any 1908, on es representa un paisatge acadèmic pres del natural, que reprodueix la realitat de manera il·lusionista i mimètica, obre el recorregut per l'exposició i il·lustra com el llenguatge figuratiu predomina en l'inici de l'etapa creativa de l'artista. A més, també es recuperen algunes peces dels anys 40 i 60, i una significativa selecció d'obres de la seva última etapa, des de 1972 fins a la seva mort. D'aquestes obres més tardanes, s'exposa un homenatge al mestre Modest Urgell, amb una sèrie de dibuixos senzills a bolígraf i cera sobre paper, que dedica al seu mestre en reconeixement a la influència que aquells paisatges deixaren en la seva obra.

El recorregut que proposa Joan Miró. Paisatges permet observar l'evolució per la qual Miró, a través d'una gran versatilitat de tècniques i suports, reeixí la seva voluntat d'aconseguir una pintura cada vegada més nua. La llibertat d'experimentació i vitalitat de Miró l'ajudaren a sotmetre la seva obra a uns processos de depuració en la recerca de l'essencial. El despullament figuratiu, volumètric i cromàtic assoleix la seva màxima expressió en les darreres obres on l'autor deixa pas a l'emoció. La Fundació Caixa de Girona ha editat un llibre/catàleg que reuneix un conjunt d'articles, entre els quals es poden assenyalar el de Magdalena Aguiló i Rogelio Araujo (regidor de Cultura de Palma) sobre l'obra i evolució de la temàtica del paisatge de Miró.