La sonda espacial «Cassini» descobreix que una lluna de Saturn expulsa vapor d'aigua

TW
0

Una de les llunes de Saturn, Encelade, expulsa una columna gegant de vapor d'aigua que probablement és captat per un dels anells del planeta, segons afirmà ahir un equip de científics.

Les troballes, publicades a la revista Science, suggereixen que la petita Encelade podria tenir un oceà líquid davall la superfície gelada, cosa que en teoria permetria formes de vida primitiva, semblants a les d'Europa, un dels satèl·lits de Júpiter.

La columna ha estat detectada per la sonda espaciaCassini, finançada pels Estats Units i per la Unió Europea que realitza una missió a Saturn. «És extraordinari que disposem de proves d'aigua líquida en un cos tan petit i gelat com aquest», afirmà Carolyn Porco, directora de l'equip encarregat de les imatges a l'Institut de Ciències de l'Espai dels EUA a Boulder (Colorado). «Tanmateix, si és ver, haurem ampliat de manera considerable la diversitat dels ambients del Sistema Solar en els quals poden existir les condicions per al desenvolupament d'organismes vivents», afegí. Fa temps que els científics saben que moltes de les llunes de Saturn tenen aigua. Han estudiat amb més deteniment Encelade perquè sembla que té una superfície plana, la qual cosa suggereix una activitat geològica recent, que podria implicar l'existència d'aigua líquida.

Aquest element és un requisit clau per a la vida. Però els científics estan molt més intrigats per la columna en si, un guèiser gegant d'aigua partícules petites de gel, que procedeix del pol sud.