El Ferrocarril de Sóller crea la Fundació Tren de l'Art per la cultura

Presidida per Pere Serra, gestionarà Can Prunera i engegarà nous projectes

Una de les sales interiors del casal, on s'aprecia el seu estil modernista.

TW
0

El Ferrocarril de Sóller ha decidit impulsar una Fundació que durà per nom Tren de l'Art i que tindrà com a principal finalitat la promoció de la Cultura i l'Art i la gestió del casal modernista solleric de Can Prunera, adquirit fa poc per la companyia, i del futur centre de Can Pizà, també a la ciutat de la vall dels tarongers, a més d'altres iniciatives.

L'acord va ser pres per unanimitat durant la Junta General d'accionistes del Ferrocarril de Sóller reunida dissabte passat amb representació del 69% dels accionistes. Segons ha explicat Vicens Sastre, membre del Consell d'administració del Ferrocarril, la Fundació tindrà com a patrons els batles de Sóller i Palma, Carles Simarro i Catalina Cirer, en representació dels respectius ajuntaments. Altres membres del Patronat seran dos representants de la Successió Miró, quatre membres del Consell d'Administració del ferrocarril -el seu president Javier Mayol; Vicenç Sastre, Antoni Pons i Amador Pastor- i Pere A. Serra, president editor del Grup Serra i fill il·lustre de Sóller, que n'ocuparà la presidència.

La fundació es constituirà formalment en breu termini i iniciarà immediatament les seves activitats amb la intenció de convertir la vall de Sóller, el seu Ferrocarril amb les seves estacions històriques de Palma i Sóller i els nous equipaments culturals de Can Prunera (i Can Pizà, en un futur molt pròxim), en un referent pel que fa a la cultura en general. Segons Vicenç Sastre «l'objectiu és aconseguir que el viatge en el tren de Sóller sigui quelcom més que una excursió. Anar a Sóller en tren i en tramvia ha de ser també un viatge pel món de la cultura i l'art del qual Sóller i Mallorca tant en poden presumir».

Cal recordar que l'any 2005 el Ferrocarril ja va fer una forta aposta amb l'obertura a l'estació de Sóller de dues sales dedicades a Joan Miró i Pablo Picasso que compten amb fons cedits per la Successió Miró i per Pere A. Serra. Actualment aquests espais ja suposen un gran atractiu afegit per als nombrosos visitants que acudeixen a la vall en tren.

Can Prunera i Can Pizà
Però la passa més important en aquest sentit ha estat la recent adquisició per part de la companyia del casal de Can Prunera, al carrer de Sa Lluna de Sóller, la qual cosa ha suposat una inversió de prop de 2'5 milions d'euros.

El casal de Can Prunera és considerat com l'edifici particular d'estil modernista més important de Mallorca. Des d'un principi, la companyia ja anuncià que el casal es posaria «a disposició de l'Ajuntament». Ara, amb la creació d'aquesta Fundació, l'edifici podrà se restaurat i convertit en casa museu un objectiu que no hagués pogut assolir l'Ajuntament de Sóller en solitari.

Ben prest la fundació Tren de l'Art disposarà també d'un nou equipament amb l'adquisició de la fàbrica de Can Pizà, una mostra de l'arquitectura industrial de la vall actualment en perill d'extinció.

La creació de la Fundació suposa la culminació d'una línia oberta pels actuals directius de potenciar al màxim els grans atractius naturals de la vall amb una oferta cultural de gran nivell.