La Fundació Sa Nostra mostra geni i figura de «Camilo José Cela, Fabulador»

Marina Castaño inaugurà l'exposició sobre el premi Nobel, oberta fins al 23 d'abril

Fernando Alzamora, Catalina Cirer, Marina Castaño, Pere A Serra i Jaume Matas.

TW
0


«Se acabó el divagar» sentencià Camilo José Cela en concloure la seva primera novel·la, La Familia de Pascual Duarte, a principis dels 40. Començava a escriure's, des de la pròpia mà de l'autor, la llegenda del primer narrador espanyol guardonat amb el premi Nobel de Literatura. Ara, quan es compleixen vint anys de la constitució de la Fundació Camilo José Cela, el Departament d'Exposicions del Centre de Cultura i Fundació «Sa Nostra», amb la col·laboració de la Fundació Cela i el Govern balear, s'inaugura l'exposició Camilo José Cela, Fabulador. Entre la memòria i la mirada, presentada ahir al centre Sa Nostra, i que pretén oferir una mirada completa sobre la figura de l'escriptor gallec (Padrón 1916, Madrid 2002), proporcionant material, imatges, documents i sensacions per comprendre millor qui fou l'escriptor i com es va forjar la seva trajectòria, però també qui va ser l'home, el promotor cultural, l'intel·lectual, l'amic, l'acadèmic o el polemista. Una mostra que va d'allò públic a allò más íntim de l'univers personal i literari, fins i tot pictòric i cinèfil, gràcies al llegat que el mateix Cela va disposar a la casa del seu poble natal, Iria Flavia, demostrant una sorprenent capacitat per avançar-se al temps i considerar-se un mite ja en els seus començaments com a «professional de l'escriptura», com ell reivindicà ja en els seus inicis.

A la presentació acudiren la presidenta de la Fundació Cela, la marquesa d'Iria Flavia, Marina Castaño; el director gerent de l'exposició, Tomás Cavanna, i la directora general de Cultura, Catalina Sureda, a més del comissari, Adolfo Sotelo, i la coordinadora de l'exposició, Carme Castells.

La mostra està concebuda com una guia cronològica de la vida i obra de l'editor de Papeles de Son Armadans, exposant manuscrits originals, publicacions, mobles, fotografies, dibuixos, obres d'art, ampolles dedicades, objectes personals, hemeroteca... tot allò que Cela col·leccionà sabent que passaria a la posteritat. I tot en un espai complert, clar, modern i, sobretot, autèntic.

Castaño va destacar que l'exposició, que serà itinerant per diferents ciutats d'Espanya, «no podia començar en un altre lloc si no a Palma, on Cela va viure trenta anys i on va escriure la major part de la seva obra literària», a més d'agrair a Pere A. Serra la seva «ajuda fonamental en aquests vint anys de la Fundació Camilo José Cela». Estarà oberta fins al 23 d'abril.