La publicació de les obres completes de Blai Bonet s'ajorna de forma indefinida

El mateix autor havia signat un contracte el novembre de 1997 amb Edicions 62

Blai Bonet.

TW
0
C. DOMÈNEC. Barcelona. Edicions 62 ha posposat de manera indefinida la publicació de les obres completes del mallorquí Blai Bonet, malgrat el contracte que havia firmat el novembre de 1997 el mateix autor amb Xavier Folch i Josep Maria Castellet, responsables de l'editorial en aquella època. El volum havia de formar part de la col·lecció Clàssics Catalans del segle XX, interrompuda des de fa més de tres anys per falta de diners, encara que reimpulsada a través d'una ajuda de l'Institut Català de les Indústries Culturals.

L'escriptor Carles Rebassa ho va anunciar el passat dijous durant el recital poètic que es va dur a terme a Barcelona, amb motiu de l'exposició Irradiacions. Ho va fer amb un sonet, escrit fa pocs dies i titulat Conversa amb Blai Bonet després que Edicions 62 decidís no publicar l'obra completa que ell havia signat abans de morir. Rebassa també ha escrit Mite i pols de Blai Bonet, una biografia que va començar quan l'escriptor de Santanyí encara vivia i que tampoc publicarà Empúries, amb qui va firmar un contracte. «Blai Bonet va morir fa 10 anys i no existeix la possibilitat de trobar les seves obres completes» va dir Rebassa, que va assegurar que «és molt greu ja que representa un atac a la memòria de l'escriptor, alguns esperen que els escriptors es morin per pegar-los la punyalada». Segons el jove escriptor, «Blai Bonet no interessa perquè és de Mallorca». Carles Rebassa va explicar que «amb la dictadura, la cultura de resistència era una sola, amb el Principat en una posició davantera, com ho feia també Edicions 62 que donava suport a la literatura escrita en català en una època difícil per a la cultura del país».

Subvenció
El poeta va afegir que si un producte no va acompanyat d'una subvenció, ara no interessa, i va manifestar que «la cultura s'ha regionalitzat i la nació només es veu a nivell de comunitat, ens ha deixat al marge». Rebassa va agregar que «el poble no està acostumat a estimar els seus poetes». El volum dedicat a Blai Bonet havia de ser subvencionat per la Diputació de Barcelona i pels ajuntaments de residència del poeta, novel·lista i crític d'art. Després de la firma del contracte per part de l'escriptor de Santanyí en «un acte emotiu», segons Carles Rebassa, s'haurien d'haver publicat les obres completes. Poc després, el 21 de desembre de 1997, el guanyador de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, moria al seu poble natal. El Govern balear li va atorgar, a títol pòstum, el premi Ramon Llull el 1998. Dos anys més tard, Empúries, del grup Edicions 62, va publicar el poemari Sonets. El treball d'edició de les obres completes de Bonet es va encarregar a Xavier Lloveras però va anar passant el temps. L'elevat cost econòmic i la prioritat d'altres escriptors, com Brossa o Josep Carner han anat ajornant el projecte de Blai Bonet. Xavier Folch, actual director de l'Institut Ramon Llull, va pactar amb el Govern balear, en l'època del Pacte de Progrés, una subvenció per a les obres de Blai Bonet, encara que no es va arribar a firmar cap acord. Després de la victòria del Partit Popular i aturada la col·lecció, no es van reestablir les negociacions.