«Joan Miró i el món d'Ubú» i Joaquim Mir centren l'aniversari d'Es Baluard

La inauguració d'aquestes exposicions se celebrarà avui horabaixa al recinte museístic

Baixa, Uberquoi i Bauçà posen devora obres de Miró.

TW
0

Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma celebra avui horabaixa, a les 19 hores, el seu segon aniversari amb dos actes: la inauguració de l'exposició Joan Miró i el món d'Ubú, Ubu aux Baléares i de la mostra Joaquim Mir torna a Mallorca, on es presenta el quadre Puesta de so(1903), del mateix artista, adquirit recentment pel museu. Aquesta obra es mostrarà, fins el 12 de febrer, acompanyada d'una selecció de paisatges mallorquins de pintors coetanis a Mir, pertanyents a col·leccions particulars i a Es Baluard.

El nucli central de l'exposició el constitueixen els tres llibres de bibliòfil que Miró dedicà al personatge d'Ubú al llarg de gairebé deu anys: Ubu roi (1966); Ubu aux Baléares (1971) i L'enfance d'Ubu (1975). A aquesta trilogia se suma una important recopilació de fotografies i documents -molts d'aquests inèdits- sobre la gestació de Mori el Merma, muntatge teatral realitzat en col·laboració amb la companyia Teatre de la Claca. Estrenada al Teatre Principal de Palma el 1978, aquesta obra significà una metàfora de la dictadura de Franco, mort tres anys abans. Miró pintà tant la seva escenografia com els ninots construïts a mida natural. Un d'aquests titelles, el deMerma, es pot contemplar a Es Baluard, amb un audiovisual realitzant per Francesc Català-Roca, que recull tota la preparació de l'escenografia.

La mostra Joan Miró i el món d'Ubú, Ubu aux Baléares, fou presentada per la directora de l'entitat, Marie-Claire Uberquoi; la comissària Aina Bauzà i Joan Baixes, integrant de la Claca Teatre. Aquesta exposició, que dóna la benvinguda al visitant amb un gran «Merdre», se centra en el treball que desenvolupà Joan Miró sobre Ubú, protagonista de l'obra teatraUbu roi, del dramaturg Alfred Jarry, muntatge que trasbalsà l'escena francesa quan s'estrenà, el 1896. (De fet, el personatge irrompia a escena exclamant «Merdre!»).

Entre el divers material que es mostra a Es Baluard, en destaquan el fullet de mà per a l'obra Ubu enchaîne de Jarry, representada a París el 1937, i la gran tela L'Opus, pintada per Joan Miró per al muntatge Mori el Merma.

L'exposició, segons comentà Aina Bauzà, ha esta possible gràcies a la col·laboració de tot el personal que cada dia fa possible Es Baluard, de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca; de la Fundació Miró de Barcelona, de la Col·lecció Pere Serra, de Joan Faixes (que ha aportat material inèdit) i també del suport tecnològic de Sanyo.