Serà una aportació molt rica per conèixer la nostra història com a Comunitat Autònoma»

Miquel Alenyà destaca la filosofia de la iniciativa

TW
0

La Història de les Illes Balears «és una interessant i bonica iniciativa», que suposarà «una aportació summament rica per conèixer la nostra història com a Comunitat Autònoma». Aquesta frase recull les impressions de l'economista i intel·lectual Miquel Alenyà, després d'haver pogut estudiar i avaluar la gènesi del nou projecte editorial impulsat pel Grup Serra i que en començarà la distribució la pròxima tardor.

Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts, Alenyà va valorar de manera «molt positiva» la idea que la publicació no se centri només en la història de Mallorca sinó que hagi estat pensada originalment per abastar «la realitat històrica de la Comunitat, que és la història de les quatre illes» que formen l'Arxipèlag.

En opinió del president de Creu Roja a Balears, el nou projecte editorial del Grup Serra significarà una doble aportació. D'una banda, la Història de les Illes Balears suposarà l'«actualització necessària de la història de Mallorca, Menorca i les Pitiüsses, ja que incorporarà les investigacions més recents». En aquest sentit, l'expert va assenyalar que aquesta revisió és molt necessària ja que «els darrers anys s'han produït notables avenços, gràcies als treballs d'investigació que s'han fet des de la Universitat de les Illes Balears i també en altres de fora».

D'altra banda, la qualitat del projecte, en paraules de l'estudiós, respon al fet que serà «un resum sistemàtic, realitzat amb rigor per especialistes i fet amb un gran sentit de l'actualitat, gràcies a la combinació d'imatges i una expressió verbal molt propera, adaptada a una capa social àmplia que es pot sentir interessada pel fons i atreta per la forma».

Miquel Alenyà també aplaudí la decisió de lliurar la Història de les Illes Balears en fascicles. «L'experiència de la Enciclopèdida de Mallorca o la Història de la pintura i l'escultura de les Illes demostra que amb el lliurament per fascicles s'arriba a un públic molt més ampli i, a més, en facilita la lectura», assegura.

Autor de nombroses publicacions sobre matèries tan diferents com l'economia i l'art, Alenyà també apuntà que el fet de donar al projecte un tractament didàctic alhora que sistemàtic, no només permetrà l'accés al coneixement de la història a les persones interessades en general, sinó que «també serà un instrument útil a l'historiador especialitzat, que hi pot trobar una eina única com a punt de partida que l'ajudi a assolir una visió d'altres etapes que no es corresponen amb la seva especialitat».

Respecte dels continguts, Miquel Alenyà va afalagar el fet que l'estudi no s'hagi restringit a fer una aproximació estrictament històrica dels esdeveniments. L'interès afegit de la Història de les Illes Balears rau en les «aportacions que es faran en altres camps d'interès com ara el pensament literari, l'art, la societat i l'economia» en els distints moments de la història.