«El potencial de difusió de la 'Història de les Balears' en fa una eina notable per conèixer el país»

Damià Pons destaca la necessitat de la iniciativa

TW
0

Damià Pons (Campanet, 1950), escriptor i professor del Departament de Filologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), posà en relleu ahir les seves impressions sobre el nou col·leccionable que el Grup Serra començarà a distribuir a partir de la pròxima tardor.

Segons l'autor de Mapa del desig o de Teranyina, entre altres poemaris i obres de pensament, «sempre és necessari que s'impulsin projectes per aprofundir en les nostres arrels i per investigar-les, però en aquest cas és més que imprescindible». A parer seu, el motiu és que «resulta ben evident que els ciutadans, en general, tenim un nivell de coneixement molt escàs i sobretot poc intens d'allò que representen el nostre país i la nostra cultura».

Segons aquest intel·lectual, la distribució de la Història de les Illes Balears en fascicles a través dels diaris del Grup Serra és un valor afegit al projecte. En paraules seves, «el potencial de difusió que tindrà l'obra a través del Grup Serra serà extraordinari... enorme, i la seva capacitat d'influència en la societat serà molt superior a la de qualsevol enciclopèdia o treball que s'hagin publicat fins ara».

L'escriptor i professor també valorà que «fins a l'actualitat han vist la llum diverses obres prou sòlides i solvents» sobre les Balears i instà que el projecte del Grup Serra «sigui original i diferenciat dels que s'han realitzat fins ara». En aquest sentit, assenyalà que s'hauria de «prioritzar el vessant didàctic de l'obra aprofitant la seva distribució en fascicles, per arribar així a un públic molt ampli i molt heterogeni».

L'escriptor de Campanet considerà que aquest vessant didàctic no ha d'anar en detriment dels continguts ni de la rigorositat que una empresa d'aquest abast ha de tenir. Així, recordant «l'increment espectacular de coneixements que s'ha obtingut en relació amb les Illes Balears durant els darrers vint-i-cinc anys», afirmà que «hauria de ser una obra integradora de totes les recerques i els treballs ja publicats i coneguts», i propiciar alhora la incorporació de les noves investigacions.

Segons Damià Pons, el tractament de la informació s'hauria d'orientar, entre altres aspectes, a reflectir «com era la vida quotidiana de la gent anònima del nostre país, com vivia la quotidianitat... aspectes com ara què menjaven, com es vestien, els costums de cada dia, festes i trets culturals més diferenciats...».

L'exconseller de Cultura manifestà que fins ara la major part de les investigacions i els treballs editats sobre l'Arxipèlag s'han elaborat sobretot «des del punt de vista dels notables, de la gent que ha fet i escrit la història», i seria interessant aportar i divulgar-ne aquest vessant més desconegut per a la societat i que alhora pot suposar una aportació prou valuosa a la vida d'avui dia.