Entitats culturals recorden Damià Huguet als 10 anys de la seva mort

El poeta torna a l'actualitat amb la publicació de les obres completes

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
Quan es compliran deu anys de la mort del poeta Damià Huguet (Campos, (1946-1996), la seva família, amics i institucions públiques el recordaran amb una sèrie d'actes que en destacaran no només el vessant literari, sinó també el d'editor, fotògraf, cinèfil, pintor i viatger, que van compondre una personalitat polifacètica -que va alternar amb la seva professió d'empresari- i que va exercir des d'una petita localitat mallorquina sempre dins d'una visió universal de la cultura.

Va ser precisament la combinació de referències al camp, als seus mites cinematogràfics, als seus viatges o a les seves influències brossianes les que van imprimir a la seva obra una «singularitat molt personal» que el va convertir en el poeta més innovador de la seva generació, la dels anys setanta del segle passat, segons explicava ahir l'escriptor i professor de la UIB, Damià Pons.

Quant a la commemoració del desè aniversari de la seva mort, ja s'ha iniciat amb la publicació d'un monogràfic a la revista Llegir, que dirigeix Maties Salom, que ahir parlava de la «vigència» de l'escriptura d'Huguet recordant, igual que Pons, que l'obra Esquena de ganivet, una producció posada en marxa el 2004 per Pep Tosar sobre texts d'Huguet, va obtenir el guardó de la crítica en els premis Serra d'Or.

Al llarg de 2006 hi haurà molts més moments per celebrar la poesia de l'homenatjat o actualitzar algunes de les seves altres passions culturals. Quant a la primera, Biel Huguet, el seu fill, va assenyalar que es publicaran les seves obres completes a l'editorial Perifèrics, del contingut del qual s'encarrega el també escriptor Sebastià Alzamora. Respecte a l'esmentada obra de teatre, es tornarà a representar a Mallorca, i amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) se'n gravarà un DVD.

«El llenguatge cinematogràfic el fascinava i era un intel·lectual que escrivia sobre cine». Així s'expressava José Antonio Mendiola, crític cinematogràfic i teatral, que formarà part de l'equip que seleccionarà alguns dels escrits de Damià Huguet sobre el setè art per publicar-los en format llibre, tasca que durà a terme Sa Nostra, ja que Huguet va col·laborar amb la seva revista Temps moderns. «Segons la meva opinió era un fetitxista del cine que admirava Passolini, Truffaut, Fassbinder, tots els directors dels anys setanta; li encantava anar a festivals, va ser diverses vegades al de Sant Sebastià», recordava.

Finalment, Sa Nostra també patrocinarà una «exposició global» sobre una figura de les lletres mallorquines molt respectada a qui en un llibre editat per Di7 es va denominar Home de call vermel, comparant-lo amb la terra vermellosa del seu Campos.