Todó critica el «discurs monolític nacionalista» en el premi Josep Pla

Segons l'escriptor català, el nacionalisme «és una forma de religió»

TW
0

L'escriptor barceloní Lluís Maria Todó critica en El mal francès, que la nit de divendres aconseguí el premi Josep Pla de prosa en català, el «discurs monolític nacionalista» que, segons la seva opinió, s'ha instal·lat a Catalunya des dels anys 70.

Todó assegurava que s'ha passat d'una Barcelona i Catalunya «polifònica» el 1969 a una de «monolítica i sense dissonàncies» en l'actualitat. Segons Lluís Maria Todó, el nacionalisme «és una forma de religió», mentre que ell es va definir com «ateu en política».

Todó va dir que «el gran fracàs de Catalunya i el gran èxit del Govern català és fer creure que pel fet d'ésser català ets nacionalista i no pots ser espanyolista». «Per néixer a Catalunya no has de ser nacionalista, de la mateixa manera que per ésser italià no has de ser seguidor de Berlusconi», va afegir.

El mal francès descriu com un narrador que pateix un bloqueig narratiu troba uns vells diaris del 1969, escrits mentre estudiava a la universitat, i que descriuen l'època en què deixa embarassada la seva núvia i descobreix la seva homosexualitat.

Lluís Maria Todó explicà que en la novel·la hi ha «dues terceres parts autobiogràfiques» i una tercera part presenta «personatges ficticis que exposen el meu pensament», en la que qualificava com l'obra més personal i en la qual ha intentat «dir més veritats».

El novel·lista afirmà sentir una especial satisfacció per haver rebut el premi Josep Pla, escriptor que va qualificar d'«immens». L'autor assegurà que ha intentat en aquesta obra incorporar «molts de plans intercalats», seguint Pla i Stendal.

Todó va dir no témer que aquestes crítiques al nacionalisme l'arraconin del panorama literari ja que «més marginat del que estic, no hi puc estar», en referència a la seva absència a la Fira de Guadalajara o a l'Any del Llibre i la Lectura.