Una de les eines per difondre i acostar el públic a aquesta part del nostre patrimoni d'una manera amena i informativa, abreujada i exhaustiva alhora, són les visites comentades que organitza la Fundació la Caixa. Les visites es fan al llarg de la setmana, de dimarts a dissabte, i estan pensades perquè tots, petits i grans, estudiants, adults, famílies... puguin participar i conèixer millor el món dels nostres avantpassats. De moment, estan assolint una bona afluència de públic: pensades per a un màxim de trenta persones màxim, sovint tenen una demanda superior. Només en la primera setmana de desembre hi havien passat 2.871 persones, de les quals 619 volien visites comentades. Els matins de dimarts a divendres és l'hora dels escolars: alumnes de primària i secundària, batxiller... hi fan una visita i el taller d'arqueologia, d'hora i mitja. I pels comentaris que se senten, no se'ls fa llarga. A l'horabaixa, hi ha més diversitat, ja que es rep el públic general: una visita d'una hora a les 6 (els dissabtes, també a les 12). Arran de l'exposició, se n'ha creat una altra de concertada a les 5 per a la gent gran i uns dies especials per a famílies amb nins des de 7 anys: els dissabtes 14 de gener i 11 de febrer, una hora i mitja al matí en visita concertada.
De la mà de Tonina Cànaves (historiadora de l'Art i guia principal de l'exposició; treballa a la Fundació des de fa un any i mig. Per a aquesta ocasió, s'han sumat dues guies més a l'equip, Xisca Ambrós els matins i Yolanda Trigo els horabaixes), ens endinsam en la cultura romana, des de la sala primera, «Les illes preromàniques», i anam recorrent els diferents espais en què es troben repartides les aproximadament 200 peces que s'han aconseguit reunir de fons majoritàriament públics d'àmbit insular, estatal i, en menor quantitat, estranger. Allunyada en l'estil dels museus tradicionals i amb un atractiu muntatge (dissenyat per Antoni Garau i muntat per l'equip Xicarandana), la mostra està concebuda com un seguit d'escenaris, lligant les vitrines i peces exposades amb projeccions, audiovisuals, efectes de so i il·luminacions que creen una atmosfera especial a cada sala segons els diversos temes, de noms suggeridors: «Mare Nostrum», «El Fòrum, centre de vida i poder»; «Els altars domèstics»; «Aromes de la vida quotidiana», «La joia com a talismà», «A la recerca del temps perdut», entre d'altres. Alguns plafons mostren il·lustracions de l'artista Rafael Isasi Ransome, sota el nom «Excavacions, 1940».
Una bona visita comentada ha de tenir «un públic amb interès, curiositat, receptiu i al qual se li desperti més l'interès amb l'exposició», comenta Cànaves. El taller d'arqueologia és un poderós al·licient per als infants i adolescents, que fan un simulacre d'excavació. Als adults se'ls mostra de manera teòrica. Les visites estan adscrites a l'àrea de Projectes Educatius (en aquest cas, el projecte educatiu és de Gabriel Carrió, historiador de l'Art, i Helena Inglada, arqueòlega del Museu de Mallorca). Amb les visites comentades, «que fugen de ser una lliçó magistral, es fomenta el diàleg, la interacció, emprar recursos de tot tipus per captar l'atenció, des del joc, si són infants, fins a la broma, o la comparació amb la vida i costums actuals, la gastronomia...». Així mateix destaca el seu paper sensibilitzador de la importància del propi patrimoni, a més de l'interès per la cultura en general. Una cosa que es reitera entre els escolars, explica Cànaves, és la pregunta de «què valen» les peces, si se les poden endur...
«Intentam transmetre el concepte de patrimoni, que no entenen; pensen que tot es pot comprar i vendre, els costa entendre que les peces són per a tothom i que tenen un valor històric, patrimonial, més enllà del valor estètic i material», diu. El públic majoritari de les visites comentades són escolars, i també subratlla la tasca social, de difusió, de la cultura per a tots: «Aquesta és una ocasió molt bona per a nins i nines que, si no venguessin a través de visites comentades, potser mai no anirien a un museu, sala d'exposicions... És aquí on podem captar nous usuaris, que vénguin amb els pares, crear variacions al perfil futur del públic general, que actualment és poc variat. Només que se'n vagin sabent, coneixent que hi ha coses així al seu abast, ja és una passa». El perfil de visitant de públic general el descriu com bastant homogeni: classe mitjana-alta, professions liberals, gent amb inquietuds, al·lots (a les famílies) molt motivats en aquest sentit... Yolanda Trigo, els horabaixes, s'ha trobat, en aquesta exposició concreta, amb més diversitat: «Hi ha de tot, sí, majoritàriament gent amb interès, amb uns coneixements, perquè de Roma tothom ha vist pel·lícules, en sap coses... però veus també gent bastant desinformada o que ve a passar-hi l'estona...».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.