Els arqueòlegs troben un camp de pilota maia de fa 25 segles a Yucatán

La descoberta s'ha produït en una zona de construcció d'habitatges

TW
0

Arqueòlegs mexicans anunciaren ahir la troballa d'un camp per disputar el joc de pilota maia de 25 segles d'antiguitat, en una zona de construcció d'habitatges propera a Mèrida, capital de l'estat del Yucatán.

Els arqueòlegs Fernando Acevedo i Donato Martín España, investigadors de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH), varen indicar que aquesta canxa per jugar a la pilota, de 25 metres de llarg per 4'5 metres d'amplària, es troba a uns dotze quilòmetres de Mèrida i va ser construïda en el segle V abans de Crist.

Acevedo va explicar a la premsa local que l'edificació trobada és més antiga que les datades a la zona arqueològica de Chitchén Itza i data del període mig, establert entre els anys 400 o 500 a.c, que identifica com una de les més sorprenents troballes d'aquesta civilització.

El descobriment va obligar les autoritats a modificar el pla de construcció, segons va afirmar el director de la Comissió Ordenadora de l'Ús del Terra del Yucatán (Cousey), José Carlos Guzmán Alcocer, qui va afegir que, de les 260 hectàrees alliberades per l'INAH, almenys 48 han estat considerades com a àrees verdes o per a la construcció de parcs arqueològics on es localitzen els vestigis maies.

Acevedo i Martín España van indicar que a la zona s'han trobat més de 2.700 monticles, dels quals almenys 1.500 han aportat informació transcendental sobre la civilització maia.

Acevedo va afirmar que les noves dades permetran «reescriure la història dels maies», ja que no es tenia coneixement d'aquestes estructures a la zona nord-oest de la península del Yucatán.

Al seu torn, Martín España va afirmar que, amb aquesta troballa, que conserva el 70 per cent de la seva estructura original, es pot determinar que els maies d'aquesta regió es van desenvolupar alhora amb els de Tabasco, Guatemala i Oaxaca. El joc de pilota complia una funció ritual en la civilització maia, així com en altres cultures mesoamericanes.