Inaugurat el restaurat claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor

TW
0

J.SOCIES/J.M.SASTRE. Manacor.
L'obra arquitectònica de més valor de l'època moderna de la ciutat de Manacor lluí anit amb tot la seva esplendor. La inauguració de l'obra de reforma i recuperació del Claustre de Sant Vicenç Ferrer comptà amb l'actuació estel·lar de l'Orquestra Simfònica de les Balears, dirigida especialment per a l'ocasió pel músic manacorí Rafel Nadal. També participà en l'acte el pianista local, Andreu Riera.

L'acte començà a les 20.30 hores i es dugué a terme a l'interior del temple per resguardar els convidats del fred i de possibles inclemències meteorològiques. L'església del Convent quedà petita davant l'allau de veïns i personalitats polítiques i del món de la cultura i de la societat manacorina en general que assistiren a la festa.

Encetà l'acte l'arquitecte municipal, que recordà la història de l'edifici. Després Mercè Amer, en representació del Govern central, encoratjà totes les institucions per acabar la reforma de tot el conjunt conventual. El batle de Manacor, Antoni Pastor, assenyalà que «avui tots els manacorins estem d'enhorabona, ells són els protagonistes que ho podran disfrutar». Per acabar, el president del Govern balear, Jaume Matas, assenyalà que «amb la col·laboració de totes les institucions, Manacor recupera un dels seus indrets més significatius». I, a més, després de la demanda feta per Andreu Genovard, a cau d'orella, el president Matas assumí la responsabilitat de renovar la teulada de l'església conventual.

El projecte de restauració d'aquest claustre ha valgut prop d'un milió d'euros, cost que ha estat assumit pel Ministeri de Cultura mitjançant l'1 per cent cultural del Ministeri de Medi Ambient. Les dependències del claustre, abans de la seva restauració, eren utilizades per diferents usos municipals i ara tindran el mateix ús.

El calustre de Sant Vicenç Ferrer fou fundat el 1576 i devers el 1617 les seves obres ja estaven ben avançades. El claustre és un recinte rectangular amb doble galeria porticada i articulat per arcs rebaixats recolzats sobre pilars octogonals. La galeria està coberta amb volta d'aresta en el pis inferior i amb embigat de fusta al superior.

El claustre de Sant Vicenç Ferrer va pertànyer als dominics fins al 1835 i arran de la desamortització passà a mans de l'Estat, però l'ordre dels dominics mai no renuncià als seus drets sobre el conjunt.

Al llarg del segle XIX les seves utilitats foren diverses. En el períodel 1873 al 1896 l'edifici fou utilitzat com a col·legi, també serví de presó, oficina de telègrafs, etc. El 1919 tot el conjunt fou declarat monument artisticoarquitectònic nacional, frustant així el projecte de l'Ajuntament de Manacor d'aleshores que el volia enderrocar per obrir-hi un carrer i així del 1927 fins avui ha estat utilitzat per a dependències municipals.