Palma descobreix en una mostra la petjada del retrat en la fotografia

La Fundació Juan March exhibeix imatges del fons Ordóñez-Falcón

TW
0

P.G./EFE.Palma.
Rostres i màscares, Fotografies de la Col·lecció Ordóñez-Falcón és el títol de l'exposició que el Museu d'Art Espanyol Contemporani, Fundació Juan March de Palma, inaugurà ahir i que traça un recorregut històric internacional per les distintes formes de representació fotogràfica del rostre humà a partir d'una acurada selecció de 66 imatges de 42 artistes.

L'exposició, que podrà visitar-se fins al pròxim 18 de febrer, fou presentada pel president de la Fundació Juan March, Javier Gomà; el president de la Fundació Centre Ordóñez-Falcón, Enrique Ordónñez, i el professor titular d'Estètica de la Universitat de Barcelona, Francisco Caja, segons el qual «l'art modern no es pot entendre sense la fotografia», assenyalà.

Tot i que el comissari no va voler entrar en consideracions sobre si la fotografia pot o no considerar-se art, Caja destacà la seva innegable contribució a la democratització del retrat, que avui permet mostrar a Palma «mostres de l'ànima humana» al llarg del temps.

El recorregut de Rostres i màscares s'enceta amb diversos daguerrotips de mitjans del segle XIX, que mostren una sèrie d'instantànies aconseguides a partir de llargs temps d'exposició. Els protagonistes d'aquestes primeres imatges, molt influenciades per la pintura, eren fonamentalment personatges de l'alta societat, que posaven als estudis dels fotògrafs com els prestigiosos Southworth & Hwes i Nadar.

A mesura que la història de la fotografia evolucionà, el gènere del retrat s'adaptà a les noves tècniques i a les noves idees. Així, el recorregut que planteja l'exposició permet també contemplar el treball de fotògrafs dedicats a la moda, com és el cas del Baró Adolphe de Meyer o d'Irving Penn; d'artistes preocupats per la tècnica, com Rudolf Koppitz o André Kertész, o de fotògrafs documentals, com Dorothea Lange o Walker Evans.