L'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma inaugura el curs 2005-06

El pare Martorell en pronuncià la lliçó d'obertura

TW
0

La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma celebrà ahir vespre l'acte d'obertura del nou curs acadèmic 2005-2006 amb la lectura de la lliçó inaugural a càrrec d'Antoni Martorell Miralles. L'acadèmic numerari de la secció de Música va parlar sobre El Motu proprio «Tra le sollecitudini» de Pius X i les seves ressonàncies en el Concili Vaticà II.

A la taula presidencial, el discurs del pare Martorell fou seguit amb interès pel president de l'Acadèmia, Jaume Mir; el conseller d'Educació i Cultura del Govern, Francesc Fiol; i una àmplia representació de la resta d'acadèmics, inclòs el recentment anomenat Miquel Alenyà.

Expert musicòleg, el pare Antoni Martorell va pronunciar la lliçó inaugural. L'acadèmic va parlar davant dels seus companys i del públic assistent sobre el document que el papa Pius X va crear per tal de frenar els abusos i llicències que imperaven en la música eclesiàstica d'aquell temps. Martorell va explicar el «cisma que va produir» l'aparició deMotu Proprio i les seves conseqüències en la música religiosa. «Fins llavors, la teatralitat i l'histrionisme grandiloqüent marcaven la música sacra», on «l'estètica predominava sobre el ritu». «Les reaccions espontànies a aquesta situació marcaren el canvi», afirmà l'expert. Amb l'aparició del document, que després recollí el Concili Vaticà II amb alguns matisos, les creacions musicals sacres havien de «gaudir de santedat, havien de tenir bondats en les formes i havien de cercar la universalitat», enumerà.

En acabar l'al·locució del pare Martorell, el president de l'Acadèmia, Jaume Mir, donà per inaugurat el nou curs acadèmic de la institució. Tot seguit, el saló d'actes de Can Campaner acollí un recital a càrrec de la Capella Mallorquina. Dirigida per Josep Maria Moreno, la formació interpretà alguns fragments musicals polifònics.