Quan llegim de Sant Lluc, en el 13/1-6, diu: «En aquell temps es presentaren (a Jesús) alguns que li contaren allò dels galileus, la sang dels quals havia barrejat Pilat amb la dels sacrificis que oferien, i responent-los va dir: Us pensau que aquests galileus eren més pecadors que els altres per haver patit tot això? Jo us dic que no; i que si no feis penitència, tots igualment perireu...».
En aquest punt, el comentarista eclesiàstic afegeix: «Varen venir a donar-li la trista nova, suposant, que com a galileu, li havia d'interessar». Com sempre, Jesús en treu una lliçó per a convidar-los a la penitència. Ni d'aquest episodi ni del següent no se'n té altra notícia.
Així doncs, el misteri resta plantejat. Què va esser això dels galileus i de la seva sang vessada sobre l'altar dels sacrificis?
El primer de tot, hem de recordar que Jesucrist, encara que nascut a Betlem, era de Galilea, al nord i va viure la seva infantesa i joventut a Natzaret. Galilea estava governada aleshores per Herodes Antipas (c.22 aC-d. 39 dC), tetrarca de Galilea i de Perea, de 4 aC a 39 dC, el qual odiava Pilat i exercia sobre ell una tasca d'espionatge per aconseguir de Roma la seva destitució.
El qui l'havia de destituir era Tiberi (Roma c. 42 aC-Misena, 37 dC), l'emperador, fill de Lívia, adoptat per August, al qual substituí. Va exercir una rigorosa administració financera i guanyà territoris fins a la vora del Rin. Fins aquí, res de nou. Però l'any 27, desconfiat i malalt, decidí anar a fer vida de retret a Capri i deixà en el seu lloc l'home de confiança. Aquest era el prefecte del Pretori, Seianus. Així, doncs, encarregat Seianus dels afers de l'Estat, no va tenir altra idea que cobrar-se amb interessos la seva tasca oficial. Predilecte de Tiberi, volgué destronar, aleshores, el seu protector. Sembla que Pilat seria un dels partidaris de Seianus mentre que Herodes ho seria de Tiberi.
Dins aquest estat de coses, Herodes va enviar alguns dels seus «agents secrets» a Jerusalem, i aquests hi anaren amb l'excusa de celebrar sacrificis en el temple. Va saber Pilat de la seva presència i els manà assassinar dins el santuari mateix, advertiment als jueus en general i a Herodes en particular. Tal dia com avui, mentre tot això s'esdevenia, Tiberi tornava a Roma, Seianus era detingut, i, poc després, executat pel delicte d'alta traïció.
És sabut que Pilat era un home violent, irat, rapinyaire, vexador i tirà en el seu govern, com el va descriure el cronista Filó, i que a tal caràcter s'hi afegia un menyspreu cordial i suprem vers els seus súbdits jueus, el qual ànim no es preocupà de guanyar per a si mateix, ni d'apropar-se a llur mentalitat, mentre aprofitava qualsevol avinentesa per a enganyar-los, contradir-los i agreujar-los.
En resum, explica el gran historiador Ricciotti, no només odiava els seus súbdits, sinó que tenia una necessitat imperiosa de demostrar-los aquest odi...
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.