Una «llengua s'ha d'escriure i també llegir»

La sala de plens del Consell de Mallorca acollia ahir la presentació d'aquesta col·lecció de llibres

Maria Antònia Munar i Pere Serra amb els escriptors i altres representants de les institucions.

TW
0

«Un poble culte es reconeix en els seus escriptors». Aquest, com recordà ahir Miquel Serra, director de Diari de Balears, és el lema que ha encapçalat la campanya de promoció de la Biblioteca d'Escriptors Mallorquins, que es presentà a la sala de plens del Consell de Mallorca. Com és evident, hi eren presents molts dels autors, o els seus hereus, que mostraren una gran expectació per una col·lecció que, a partir de demà, i cada diumenge, oferirà aquest diari.

En la llista de seixanta títols hi tenen cabuda tots els gèneres literaris, des de la poesia a la crònica històrica, l'assaig, la novel·la, el teatre... Aquesta iniciativa del Grup Serra ha estat possible gràcies al patrocini del Consell de Mallorca i a la col·laboració de la Banca March.

Després de donar la benvinguda als assistentsn, que omplien la sala de plens de la institució insular, el cap de Protocol, Antoni Salom, cedí la paraula a la vicepresidenta del Consell, Dolça Mulet, la qual assegurà que «és una gran satisfacció presentar aquesta biblioteca d'autors mallorquins, que suposen un patrimoni literari. De fet, estic segura que la Biblioteca ajudarà a la difusió de la nostra llengua. És una aportació ferma a la cultura de la nostra terra i, per això, vull traslladar el meu agraïment a tots aquells que l'han feta possible».

Tot seguit fou el torn de Miquel Serra, que afirmà que els lectors del periòdic «sempre han mostrat un acusat interès per la cultura». Va sr ell, també, l'encarregat d'explicar que «l'objectiu és crear una col·lecció de llibres, que en una primera etapa són seixanta, que abasti tota la història de la nostra literatura i tots els gèneres en què s'ha manifestat».

Després, Serra es mostra agraït a totes les persones que han permès que aquesta iniciativa sigui una realitat, des de les institucions, que s'han mostrat «sensibles a les necessitats de recuperació cultural del nostre país», passant per «la bona disposició de la immensa majoria d'autors o dels seus hereus».

Agustí Tudurí, director de relacions institucionals de la Banca March, fou el següent que féu ús de la paraula. El representant de l'entitat bancària assegurà que «Mallorca disposa d'una trajectòria literària molt sòlida», si bé recordà la situació precària en la qual es va veure sumida la llengua a partir del segle XVIII. Tudurí afirmà que la col·lecció de llibres que, a partir de demà, i totalment de franc, tindran a les seves mans els lectors d'aquest diari, «ens ofereix un ventall força acurat del que és la literatura catalana feta a Mallorca». En nom de Banca March, felicità a Diari de Balears per la iniciativa i volgué fer públic «el nostre agraïment al Grup Serra, que ens ha permès participar en un projecte d'aquesta envergadura».

Pere Serra, president del Grup Serra, explicà a tots els presents que «jo som un home molt afortunat i us explicaré per què: en primer lloc perquè, després de quatre anys de pensar en aquesta col·lecció, avui la tenim damunt la taula; en segon lloc, perquè les persones que han parlat abans que jo ho han dit gairebé tot. Han expressat els agraïments que pertocava i les gràcies que tots nosaltres volem donar». De tota manera, Pere Serra es dirigí als hereus de Jaume Vidal Alcover, de Joan Bonet, de Damià Huguet, de Josep Melià, i de Bernat Vidal i Tomàs, presents a la sala.

Va ser el president del Grup Serra qui agraí la tasca realitzada en aquest projecte per Guillem Frontera, Pere Fullana, Margalida Tur i Carme Llull.

En darrer lloc, Serra no es pogué estar de referir-se a una anècdota: «Aquests llibres són totalment lliures, democràtics, si no, no s'entendria que hi hagués una glosa de Pere Bonnín que no deixa gaire bé la presidenta Munar».

Com és lògic, va ser l'amfitriona, la presidenta Maria Antònia Munar, l'encarregada de cloure l'acte. Es dirigí, en primer lloc, a Pere Serra, per lloar el mèrit que té com a promotor de l'art i de la cultura a Mallorca i per l'edició d'un diari en català. A continuació asseverà que l'aposta del Consell de Mallorca per la cultura i per la llengua de Mallorca és molt ferma. La presidenta afirmà que la "llengua s'ha d'escriure, però també s'ha de llegir" i, per aquest motiu, remarcà la importància de la Biblioteca d'escriptors mallorquins. "Des del Consell de Mallorca hi hem posat molta d'il·lusió en aquesta iniciativa", afirmà. Recordà que molts parlen del catastrofisme de la llengua però que la solució és "fer accions en positiu" com la que representa aquesta iniciativa del Grup Serra. En darrer lloc, Munar també llançà un desig a l'aire: "Qui sap si aquesta biblioteca tindrà continuïtat incorporant-hi, per exemple, algun Premi Mallorca".

Després vingué el moment de les salutacions en un sala plena de gent i de saviesa. A més dels familiars esmentats més amunt, hi eren els escriptors Lluís Maicas, Antoni Vidal Ferrando, Bartomeu Fiol, Miquel Mas, Miquel ferrà, Pere Rosselló Bover, Josep Maria Llaurador, Guillem Frontera, Pere Fullana, Climent Picornell, Miquel Àngel Vidal, Antoni Serra, Manel-Claudi Santos i Antoni Figuera.

Entre els polítics cal fer esment de Miquel Julià, Malena Estrany, Miquel Nadal, Miquela Salvà o Catalina Burguera, a més del batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer.

S'ha de destacar també la presència de Carme Serra, directora de publicitat del Grup Serra; de l'expresident del Parlament Maximilià Morales i del matrimoni format per Fernando Rotger i per Rosa Regi, propietaris de la Clínica Rotger.