Troben teixit pulmonar i cerebral a les restes humanes de la Cova des Pas

La troballa de Ferreries té ja un caràcter excepcional a Europa

TW
0

C.DOMÈNEC. Barcelona.
L'equip d'investigació de les restes momificades d'humans trobades a Ferreries va presentar el seu projecte a la Pedrera de Barcelona i va desvelar que ha trobat teixit pulmonar, cerebral i muscular de fa 3.000 anys. La bona conservació de les restes trobades confereix al treball un caràcter excepcional i aportarà informació sobre les característiques físiques de la població pretalaiòtica. Després de les investigacions i les seves conclusions científiques, es crearà una exposició permanent a Menorca sobre els descobriments a la Cova des Pas.

Ningú no comprèn encara que les restes s'hagin conservat durant 3.000 anys, amb el clima benigne de Menorca. «No tenim gens clar com s'ha pogut conservar tot això, ens ho demanam però encara no ho sabem», va assegurar Maria Àngels Petit. La professora de Prehistòria de l'Universitat de Barcelona va exposar que «una causa va poder ser el microclima a la Cova des Pas, encara que potser els sudaris que cobrien els cadàvers trobats contenien alguna substància química que hagi protegit els cossos al llarg dels segles». S'han identificat ja 23 individus a la cova i es creu que, en total, seran uns cinquanta. Durant els dos últims mesos, s'han trobat fragments de teixit cerebral i pulmonar, insectes necròfags, massa muscular aferrada als ossos i restes fecals.

El catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Fullola, va destacar «la importància per a Menorca i per a la ciència del projecte».