La UIB nomena doctor honoris causa l'escriptor Cristòfol Serra

TW
0

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears -UIB- aprovà ahir el nomenament de l'escriptor malloquí Cristòfol Serra com a doctor honoris causa de la institució, a proposta del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Llatina, que ha recollit la iniciativa de la Junta de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB.

Cristòfol Serra, nascut a Palma l'any 1922, és segons els experts un dels autors en llengua castellana més originals de la segona meitat del segle XX.

La seva primera obra, Péndulo, que aparegué el 1957 editada per Atlante, de Palma, provocà admiració i sorpresa per la seva dissonància amb les poètiques habituals de l'època. A més, l'heterodòxia d'aquell primer llibre es mantingué i reforçà en els seus successius treballs.

Definit com un escriptor sense gènere, amant de la solitud, poètic i irònic, també ha traduït autors importants de la categoria de Blake, Bloy, Lao-Tsé, Melville, Michaux, Swift i Max Jacob, entre altres.

Cristòfol Serra, de qui Octavio Paz afirmà «que habita el secret amb la mateixa naturalitat que altres neden en el renou», publicà altres títols, entre els quals destaquen per la seva transcendència Viaje a Cotiledonia (1963). L'autor hi creà una geografia imaginària habitada per éssers exemplars: models que encarnen actituds morals, culturals, ètniques o polítiques.

També s'han d'esmentar Diario de signos (1980); Guía para el lector del Apocalipsis (1980); La noche oscura de Jonás (1984); Las líneas de mi vida (1986);Con un solo ojo (1986);Itinerario del Apocalipsis (1988); Retorno a Cotiledonia (1989); Augurio Hipocampo (1994); Efigies (2002), o el més recent El don de la palabra (2004). Per aquest darrer treball, Cristròfol Serra rebé el premi Faula 2005, que es tornà a instaurar de nou després de quaranta sis anys, i que lliura una institució mallorquina: el Museu de Sóller.