El geni poètic de Miquel Bauçà centra unes jornades organitzades per la UIB

Les aportacions del cicle previst els dies 3 i 4 de novembre es publicaran el 2006

D'esquerra a dreta, Bàrbara Brotons, Margalida Pons, Miquel Julià i Gabriel Sampol.

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Poesia és el discurs. Homenatge a Miquel Bauçà és el títol de les jornades que els pròxims dies 3 i 4 de novembre permetran aprofundir a Palma en el coneixement de l'obra del poeta de Felanitx que moria de manera sobtada a principis d'aquest any a Barcelona.

Promogut pel departament de Filologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que el 2006 publicarà un volum amb les aportacions d'aquestes jornades, el cicle ha comptat amb la col·laboració, entre d'altres, de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català, la Institució de les Lletres Catalanes i el Consell de Mallorca.

Margalida Pons, coordinadora del programa que pren el seu títol d'un dels poemes apareguts a Els somnis, va destacar que aquest simposi té un triple objectiu: «Donar a conèixer la figura i l'obra de Bauçà des que feia irrompia en el panorama literari el 1977 amb la publicació de Cants Jubilosos; estudiar les diferents facetes d'una obra en la quals els experts assenyalen dues etapes, abans i després d'El Canvi; i conèixer els condicionaments de la seva escriptura».

Per aconseguir-ho, el programa d'activitats inclou una vessant més teòrica, que, a partir de tota una sèrie de conferències, permetrà obtenir a través de la visió dels experts un coneixement més exhaustiu de «la poesia i el pensament de l'autor, el món editorial que l'envoltà i la seva personalitat». El programa inclou un vessant més participatiu, amb taules rodones que facilitaran el debat i amb dos recitals sobre la poesia de l'autor mallorquí.

Així, el simposi s'encetarà dijous, dia 3 de novembre, amb la conferència de l'escriptor Jordi Coca. L'expert parlarà a l'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra sobre Carrer Marsala, una de les principals obres del poeta de Felanitx. Després de la intervenció de Coca, el professor de l'Escola d'Idiomes de Barcelona Manuel Carbonell revelarà el rerefons de La poesia en l'època de la globalització.

L'horabaixa, a partir de les 18.00 hores, la sala d'actes de l'edifici universitari de Sa Riera acollirà una taula rodona a la qual hi prendran part, entre d'altres, Antònia Arbona, autora d'una de les poques publicacions que existeixen entorn de l'obra de Bauçà, i Xavier Folch, editor del poeta.

Les conferències seran represses divendres, dia 4, una altra vegada al centre de Cultura Sa Nostra. En aquesta segona jornada, els poetes Arnau Pons, Lluís Solá, Jaume Munar, Carles Hac Mor i Enric Casasses analitzaran en les distintes intervencions previstes l'obra d'«un poeta que es va lliurar en cos i ànima a la literatura i a crear un discurs propi, carregat de denúncia contra la societat, per expressar i comunicar el que veia, vivia i sentia», en paraules del director insular de Política Lingüística, Miquel Julià.