El Museu Monogràfic de Pollentia es renovarà per primer cop en vint anys

Tanca de manera temporal les portes després de cedir el seu material a la Caixa

L'interior de l'espai, buit, es prepara per a la nova exposició, més didàctica i amb un concepte més modernitzat.

TW
0


El Museu Monogràfic de Pollentia es renovarà per primera vegada després de vint anys de funcionament. L'entitat ha cedit a la Fundació la Caixa tot el seu material per a una exposició temporal, El món romà a les Illes Balears, amb la qual cosa ha hagut de tancar provisionalment les portes. Però el parèntesi, que acabarà el 2 de novembre amb la inauguració d'una mostra temporal sobre la història de les excavacions a Alcúdia, servirà també per consolidar un nou concepte de museu: més modern, dinàmic i contextualitzat. Així ho explicà ahir Francesca Rosselló, tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament d'Alcúdia.

Com a avanç de la nova etapa, del 2 de novembre al 24 de desembre el centre acollirà un muntatge sobre el curs de les tasques d'investigació en aquesta antiga ubs, a Alcúdia. Es tracta d'una visió històrica de les diferents troballes realitzades a Pollentia des del seu descobriment. En definitiva, és una exposició didàctica, un recorregut documental que no inclou peces arqueològiques, sinó diferents plafons informatius.

«És només una instal·lació temporal fins que la Caixa torni al Museu totes les seves peces, una vegada conclosa la seva exposició, a final de febrer», manifestà ahir el regidor de Patrimoni, Miquel Llompart. De manera conjunta amb les peces exposades fins ara a Alcúdia, hi arribarà el material museogràfic amb el qual s'exhibiran a Palma.

Francesca Rosselló, tècnica de Patrimoni, explicà que «encara que l'estructura de les vitrines originals és molt bona, comprèn materials obsolets com la moqueta, que és molt dolenta per a la humitat, i aquesta sala en té molta, de manera que al cap de tants d'anys algunes peces se'n començaven a ressentir».

El nou material museogràfic permetrà una exposició més digna dels fons, però també modifica en profunditat el concepte de museu. Ara respondrà a criteris molt clars d'utilitat, amb plafons didàctics escrits en diferents idiomes i amb totes les peces contextualitzades, ja que fins ara no hi havia panells explicatius. Rosselló aclarí que encara és prest per saber quin material s'exposarà a la sala, però inclourà algunes novetats, a part del que es mostrava.

Totes les peces exhibides al Museu de Pollentia pertanyen al Museu de Mallorca. Il·lustren diferents aspectes de la vida a la ciutat, des de les relacions comercials amb Itàlia i el nord d'Àfrica, documentades per la presència de diferents classes de ceràmica importada, fins a la conducció i la distribució d'aigua a Pollentia des de Ternelles mitjançant una complexa xarxa de canalització.

Fins ara l'espai alcudienc acollia 46 vitrines que aplegaven inscripcions en bronze, ceràmica de diferents orígens, làmpades d'oli, figures d'origen religiós, peces de telers, eines, instruments quirúrgics, elements decoratius, joies, peces de vidre, jocs i monedes.