Gabriel Sabrafín recupera la memòria popular de les Illes amb «Llegendes de les Balears»

El Gall Editor publica el nou treball de l'autor

TW
0

NURIA ABAD.Palma.
L'escriptor i articulista Gabriel Sabrafín inicià el seu treball de recuperació de la memòria popular balear el 1977 amb Mallorca. Llegendes, tradicions i relats, una recopilació que anys més tard, el 1982, ampliaria a tot l'Arxipèlag amb Llegendes, tradicions i contes quasi oblidats de les Illes. En l'actualitat, l'autor ha reprès aquest treball amb Llegendes de les Balears, col·lecció publicada per El Gall Editor que Sabrafín presenta avui, a les 20.00 hores, al Teatre Municipal Xesc Forteza.

Gabriel Sabrafín extreu aquestes històries de «diaris i almanacs antics, com també de relats orals». Per l'escriptor les llegendes són «relats que es creen per emmascarar un fet que no interessa que sigui conegut amb pèls i senyes o per explicar alguna cosa que no té una explicació lògica». A més, l'autor reconeix diferències entre les llegendes de les illes: «Les més autèntiques són les de Menorca, que parlen de moros i gegants, ara anomenats subsaharians. Les d'Eivissa parlen d'esperits familiars, temàtica que entronca amb la tradició púnica i romana. Pel que fa a les de Mallorca, aquestes són més pretencioses i romàntiques».

El propòsit d'aquest treball d'investigació no és només rescatar de l'oblit la tradició oral de Balears, sinó també la seva pràctica. «M'agradaria que la gent descobrís que aquestes llegendes són tan interessants per als nins com Blancaneus».

El Gall Editor publicarà totes aquestes històries en compendis de quatre petits volums, dues vegades a l'any, i les comercialitzarà a totes les llibreries de la comunitat autònoma balear.