L'alienació i les maquinetes omplen el primer cap de setmana del festival Ping!

Sa Taronja d'Andratx presenta les propostes de la trobada de creació i noves tecnologies

TW
0

JOAN CABOT. Palma.
La segona jornada del festival Ping!, al Centre Cultural Sa Taronja, d'Andratx, es presentava amb una intensitat especial en l'apartat musical, amb un cartell en el qual compartien protagonisme Lo-Bat, artista belga dedicat a la música composta amb Gameboy; i Invaders, un nou projecte de Biyi i Pedro Trotz, dos dels personatges de referència en l'escena electrònica local.

Un cartell que aconseguí atreure devers cent persones i que deixà clara la vocació dels organitzadors quant a la recerca de noves fronteres sonores. Els Invaders parteixen d'un concepte clar: què passa quan una civilització més avançada contacta amb una altra de menys avançada? A partir d'aquí, preparen un concert intel·ligent i ben articulat en el qual, a més de la maquinària electrònica, usen didgeridoo i estris diversos, sempre cercant la col·laboració del públic. Per exemple, els assistents podien jugar amb el clàssic de les consoles Space Invaders, mentre el duet continuava amb el seu particular recital.

Parlar d'IDM seria un error, ja que el seu projecte remet a una època en la qual existien poques etiquetes, a part de la només electrònica. I, en realitat, deixaren pocs instants per a la relaxació: llevat de dos o tres moments en els quals semblava que es deixaven endur per un ritme més o menys recognoscible, el seu directe era sobretot una «posada en situació» replena d'efectes i de renou estàtic sobre els quals anaven improvisant.

La cirera de la festa la posà Pedro Trotz destrossant un ordinador portàtil, enduit per la saturació del moment. Lo-Bat ja havia actuat en la seva primera edició del festival, en la qual demostrà fins a quin punt el programari i les màquines més senzills es poden explotar amb una mica d'imaginació i de paciència. Amb una Gameboy, un Kaoss Pad i un ordinador portàtil per carregar les seqüències, aquest jove belga és capaç de crear una música rotunda. Electro i drum'n'bass sense concessions que acabaren per convèncer el públic que el seu lloc era a la pista. I a pesar de l'anècdota d'atribuir-li l'invent, bona part dels assistents acabà ballant davant la seva taula d'operacions.

Dos directes encara més especials pel mer fet de tenir lloc en un ambient gairebé familiar i en un recinte estrany de ver. Ping! no ha perdut una de les seves virtuts millors: aquest aire entranyable de casa de colònies, festival amateur i punt de trobada per a ments inquietes.

El festival Ping! continuarà el pròxim cap de setmana. La jornada de dijous, dia 20, es dedicarà al cinema amb la projecció de curtmetratges d'autors belgues i del film L'illa de l'edat d'or, d'Isabelle Dierckx, rodat a les Canàries. Fins diumenge dia 23, jornada de cloenda, continuaran la música electrònica; les performances; i els concerts d'artistes com la soprano Paz Joan i el músic Valentín de Moreda, que combinaran la veu amb efectes digitals.