Sorpresa desvelada. Aquest és l'any de Maria de la Pau Janer. L'escriptora nascuda a Palma el 1966 es va erigir ahir en la guanyadora del premi Planeta 2005, amb un guardó de 601.000 euros, per tancar un any rodó en el qual s'ha casat amb el psiquiatre català Joan Corbella i ha fitxat per IB3 televisió. Janer s'endú el premi gran de les lletres hispanes (en termes econòmics) i ho fa tres anys després de quedar finalista del mateix guardó amb Las mujeres que hay en mí.
Jaime Bayly, per la seva banda, es va presentar amb l'obra Ya no sé quién eres, amb el pseudònim El intruso sentimental. «Un escriptor que viu sol en una casa que ningú neteja contracta una assistenta per fer net el pis i la dona canviarà sense proposar-s'ho el curs de la seva vida».
En aquesta ocasió, la mallorquina ha guanyat amb una obra que sortirà publicada amb el títol de Pasiones romanas. En aquesta s'explica una gran història de desamors i amors, que és molt «fidel al seu estil», segons explicà son pare, Gabriel Janer Manila. Resulta sorprenent que en aquesta ocasió el desamor sigui el tema central d'una obra que Janer ha escrit també en català i que sortirà publicada per Planeta en la seva col·lecció Ramon Llull.
Tot això serà poc temps després que Janer es vegi embolicada en la gira promocional que la durà arreu de la geografia estatal per presentar la novel·la. Janer ja coneix l'experiència de l'any que va quedar finalista.
En aquella ocasió va haver de compartir la gira amb el peruà Alfredo Bryce Echenique. Aquesta vegada haurà de tornar a comptar amb un ciutadà de la mateixa nacionalitat, però d'un tarannà molt diferent, Jaime Bayly, que succeeix Ferran Torrent en el lloc de finalista. Bayly és un dels valors més consolidats de la nova narrativa sud-americana i fins ara ha tengut un èxit molt notable amb obres com La noche es virgen.
Maria de la Pau Janer es va presentar al concurs amb l'obra Si fuera esta noche i amb un pseudònim pretenciós, Camille Claudel, l'amant de l'escultor Rodin. Segons la sinopsi facilitada per l'Editorial Planeta, l'obra premiada tracta sobre «un conegut advocat que està esperant el seu vol en un aeroport per tornar a casa i recorda un antic amor de deu anys enrere. En el darrer moment canvia els seus plans i també el rumb de la seva vida».
Maria de la Pau Janer torna amb aquesta obra a la llengua espanyola. Una de les escriptores que més llibres ha venut en llengua catalana fa la seva segona incursió en la narrativa hispànica. Amb Las mujeres que hay en mí va rebre dures crítiques de molts dels escriptors en llengua catalana, a més a més de ressenyes demolidores sobre la qualitat de l'obra.
Ara, però, s'han creat expectatives per veure el resultat de la novel·la després que Juan Marsé advertís divendres passat que el jurat escolliria la «menys dolenta» de les deu finalistes. L'escriptor va obrir la caixa dels trons amb aquestes declaracions que després varen ser secundades per la resta dels membres, encara que Rosa Regàs va destacar que «hi ha una novel·la que és bastant original».
Sigui com sigui, Janer entra a formar part dels guanyadors del Planeta, una llarga llista que ja té 54 noms i que suposa una de les cites literàries de la tardor. Un guardó que se suma ja a la llista de la doctora en Filologia Catalana, que fins ara acumula el premi Andròmina, el premi Sant Joan, el Carlemany, el Ramon Llull (de Planeta), i finalista del premi Sant Jordi.
Com és habitual, el sopar es va realitzar al Palau de Congressos de Catalunya i va disposar de l'assistència dels ducs de Palma, Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarín, a més d'una nodrida representació de la política i de la literatura.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.