M.TOUS. Palma.
«Si algú està en contra de la unitat de la llengua, o és un imbècil o és un fill de puta». Així de contundent es mostrava fa un any l'escriptor Sebastià Alzamora en la darrera de les taules rodones de l'Encontre d'Escriptors, que s'emmarcava en els premis Octubre de l'any passat. Aquestes paraules, que Alzamora hagué de matisar en la forma el mes de novembre pel càrrec que ocupa a l'Institut d'Estudis Baleàrics, tingueren una repercussió molt gran arreu dels Països Catalans, i sobretot a les Balears.
A més d'Alzamora, la presència illenca està assegurada a la trobada d'escriptors amb Biel Jordà, dramaturg i guionista de la companyia teatral Res de Res, una de les més exportables del panorama illenc, ja que la seva obra Mara ha viatjat fins a Sud-amèrica i que participarà a la taula rodona sobre teatre. Pere-Antoni Pons (Qui no mereix una pallissa o Els alens del verb), una de les veus més prometedores del panorama literari illenc, farà part de la taula sobre poesia, mentre que Andreu Gomila, poeta (Un dia de l'infern dels que són) i periodista, versarà sobre crítica literària. Joana Gomila, cantant d'Espirals d'Embulls, participarà en la discussió que, sobre música, es farà dia 27.
Doncs bé, sembla que el XVIII Encontre d'Escriptors que s'emmarca dins els actes dels premis d'Octubre que atorga Edicions 3i4, poden tenir una vegada més repercussió, ja que Sebastià Alzamora hi torna a ser convidat.
Sota el lema «Per sempre joves! Creació emergent a la cultura catalana», els coordinadors del congrés d'escriptors, que es perllongarà de dia 25 al 28 d'octubre, pretenen que els joves creadors que «aporten a la nostra cultura una obra valuosa -innovadora, amb un discurs propi, convençut i convincent- coneguin millor la seva obra i per fer evident que tenim una cultura viva i una cultura amb futur».
El XIV Congrés de Mitjans de Comunicació se centrarà, en aquesta edició, en la digitalització i els reptes i canvis en el sistema comunicatiu que aquesta implica. En aquest congrés, on no hi ha ni una petita menció per a la televisió més nova de les terres de parla catalana, IB3, sí que hi ha espai per a Gina Garcías, directora del centre territorial de TVE a les Balears, que prendrà part, dia 27 d'octubre, juntament amb Santiago Ramentiol, Enric Bellvesser i Josep Maria Carbonell, de la «perspectiva política de la digitalització».
Els premis centren el Congrés històric d'aquesta edició en la Guerra de Successió, ja que coincideix històricament amb el tercer centenari de la revolta contra Felip V amb el desembarcament del general Joan Baptista Basset al port d'Altea.
Dissabte dia 29 d'octubre, dia en què es lliuraran els premis d'Octubre, serà una jornada que començarà prest amb la Trobada sobre estratègies per incrementar l'ús del la llengua en l'àmbit dels Països Catalans. Aquesta trobada, organitzada per la Societat Catalana de Pedagogia, comptarà amb la participació de Joves per la Llengua, de l'Obra Cultural Balear.
Les nits també tenen una gran importància en els Octubre. Així, dijous 27 d'octubre, Maria del Mar Bonet dirà Ovidi Montllor i Guillem d'Efak. L'endemà, divendres, hi haurà un recital de joves poetes, en què hi prendran part l'eivissenc Manel Marí (flamant premi Mallorca de Poesia) i Gabriel de la S.T. Sampo, vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana per a les Balears.
Evidentment, la cirera al pastís que constitueixen tots aquests actes el posarà el lliurament dels XXXIV Premis Octubre, que són el Joan Fuster (assaig), Andròmina (narrativa), Vicent Andrés Estellés (poesia), Teatre i Ramon Barnils (de periodisme, que atorga el setmanari El temps).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.