Els xinesos tasten la coca amb trempó

El conseller Cardona prepara viatges promocionals a Polònia, Japó i Los Angeles

Més de 700 persones provaren per primera vegada els productes balears a Xangai.

TW
0

Joan Riera. Enviat especial a Xangai.
La presentació de la mostra de gastronomia mallorquina al Gran Teatre del Poble de Xangai tingué un gran èxit de públic i d'autoritats xineses. Més de 700 persones provaren per primera vegada la coca amb trempó, el frit, les sopes mallorquines i el gelat d'ametlla. També les copes de vi varen tenir molt d'èxit entre els xinesos convidats a la festa de productes «Cinc Estrelles».

El conseller d'Indústria i Comerç, Josep Joan Cardona, rebé nombroses felicitacions i anuncià que el pressupost promocional del seu departament augmentarà un deu per cent i se situarà al voltant dels 5'3 milions d'euros amb la previsió de fer uns cent actes promocionals, incloses algunes sortides importants a l'estranger. Per exemple està en estudi el mercat de l'est a través de Polònia, així com la recuperació del mercat japonès i la realització d'un nou acte de promoció als Estats Units, en aquest cas a Los Angeles, igual que el que es féu fa uns mesos a Nova York. També es tornarà a Xangai i es donarà suport a un viatge de promoció de la Cambra de Comerç a diferents cituats xineses.

Però ahir el repte era que les autoritats i els representants dels agents socials xinesos presents a la mostra de cuina sortissin contents. I s'aconseguí. La coca amb trempó no tocà voreres i va desaparèeixer de les taules en qüestió de segons. El mateix va passar amb el frit de peix i marisc i, sobretot, amb el vi illenc, que pot tenir un gran mercat de qualitat a Xangai. Els xinesos ensumaven les copes, calculaven la intensitat i sabor del contingut, i se'l bevien en qüestió de segons. Amb una mica més de lentitud es menjaren les sopes mallorquines, ja que els orientals no acabaven de degustar bé aquest plat tan típic de Mallorca.

També les ofertes de derivats de la llet es consumiren més lentament, ja que per aquest poble la llet no sol ser un aliment bàsic. Tot i això, gaudiren del formatge i del gelat d'ametlla. Per norma general deien «hao, hao, hao» (sí, sí, sí) per demostrar que els havia agradat o pronunciaven paraules d'admiració en anglès, idioma el qual ja domina la classe dirigent i la mitjana d'aquesta nova Xina que ja ha abandonat, a la pràctica, el comunisme.

Prova d'això és que la persona de més alt nivell que acudí al concert de Luis Sintes i Isabel Rosselló, realitzat just abans de la mostra gastronòmica, era Xue Peijian, exsecretari general del partit comunista de Xangai, que en deixar el càrrec fundà una cadena de televisió, anomenada SMEN, que ara mateix és una de les més potents de Xina. De líder comunista, el company Xue ha passat a ser propietari d'una empresa que ara mateix té 24.000 empleats i ja dobla en potència els principals grups multimèdia espanyols.

Entre els assistents a la mostra gastronòmica de Xangai es trobaven el president de la Caeb, Josep Oliver; el de la Pimem, Francesc Horrach; i el vicepresident de la Cambra de Comerç, el restaurador Joan Gual de Torrella. Oliver està convençut que s'ha de continuar insistint en el mercat asiàtic tot el temps que faci falta «perquè és el futur» i destaca que «cada vegada que arrib a Xangai el trob canviat. La seva transformació és extraordinària». Per la seva banda, Gual de Torrella indicà que «a molts d'empresaris els costa moure's. Però quan veuen que hi ha suport de la iniciativa publica també s'animen i volen créixer a fora».