El jove Carles Canals adapta al còmic a la UIB la «Faula de Guillem de Torroella»

Les il·lustracions són part del seu projecte de final de carrera de Filologia Catalana

TW
0

J.CASTELLS. Palma.
Amb el propòsit d'acostar als joves de manera més atractiva a la vegada que pedagògica la Faula de Guillem de Torroella, el jove estudiant de Filologia Catalana i dissenyador gràfic, Carles Canals (Palma, 1978), ha elaborat unes il·lustracions que des d'ahir s'exposen al hall de l'edifici Ramon Llull de la Universitat de les Illes Balears.

Aquesta proposta forma part del projecte de fi de carrera dirigit pel doctor Jaume Giscafré i que ha estat titulat La Faula a l'Aula. «És un estudi literari dels personatges i les fonts de la faula, perquè pugui ajudar a entendre i fer més aclaridor l'entremat de figures claus en la història encara que no en siguin els protagonistes principals», explicà Carles Canals. «És una part de l'estudi detallat de l'obra». Però tant agradà la seva lectura gràfica de la història, que el degà Nicolau Dols va proposar que les làmines s'exposassin a la UIB.

Els dibuixos, realitzats a tinta xina i retocats digitalment, presenten una personatges que s'escapen de l'estereotització. «El meu referent és Ibañez, autor dels còmics de Mortadelo y Filemon o Carpanta, i especialista en personatges d'humor, però no he seguit cap estil en concret», afirmà Canals.

«La faula és un viatge fantàstic d'un personatge real, Guillem de Torroella, a una illa fantàstica on es troba amb el rei Artur, símbol del valor cavallaresc que ja està en declivi al segle XIV. Artur li explica els problemes del món real que Guillem trasllada a la societat en el seu retorn», explica l'estudiant.