La mostra, comissariada per la directora del museu, Marie-Clarie Uberquoi, i pel mateix artista, fou presentada ahir, i s'avançà que a més de les 74 obres, l'artista realitzarà una intervenció a l'aljub durant la inauguració de la mostra i que romandrà oberta al públic com a instal·lació fins al final de l'exposició, el 8 de gener de 2006. Aquesta proposta du el títol de Deconstrucció/Construcció i ha estat plantejada expressament per a aquesta ocasió basant-se en la confrontació d'obres que presenta la mostra i que anirà acompanyada per una composició musical del mestre català Josep M. Mestres Quadreny.
Erwin Bechtold (Colònia, 1925) forma part de la nodrida colònia d'artistes estrangers que arribaren a Eivissa a finals de la dècada dels cinquanta. Ell, però, ja havia residit a París, i entrat en contacte amb l'avantguarda artística barcelonina i el grup madrileny El Paso.
Establert a Sant Carles el 1958, l'alemany arriba al seu 80è aniversari (d'aquí el títol de la mostra) mantenint segons apuntà Uberquoi «un vincle mai no perdut amb el llenguatge abstrate, sobri i d'una exigència exemplar, centrant-se essencialment en l'anàlisi dels mitjans expressius: matèria, color, forma, línia, gest, espai i composició».
Així, segons apuntà Uberquoi, l'obra de Bechtold mostra un «constant interès pel fluir de la matèria sobre la tela i pel caràcter espontani del gest, mai deslligat del seu desig de controlar la composició del quadre, lluny de la improvisació i de l'atzar».
Tot i els punts en comú, Bechtold va reconèixer que en aquesta mostra es presenta «una confrontació no feta mai fins ara. Per a mi té un punt de nostàlgia i que m'ha mostrat amb satisfacció un vocabulari que té continuïtat». Així, la distribució de les obres de diferents èpoques, «s'ha solucionat de forma positiva i hem millorant l'espai, creant una illa al centre de la sala on s'han situat les teles més antigues», explicà el pintor alemany.
Sobre la seva obra, Bechtold explicà que «a primera vista no és fàcil descobrir la seva pintura, ni vull que sigui superficial. Crec en l'esforç de mirar com en el d'escoltar. Cada dia perdem més la capacitat de sentir amb propostes que ho fan tot efectiu a primera vista. No tenc res en contra d'això, però per a mi l'artista ha d'oferir el 50 per cent i l'espectador ha de posar l'altre 50 per cent».
El catàleg, que presenta les obres en exposició i que provenen de col·leccionistes privats i una peça del MACBA (Zum Thema, de 1988), ha estat completat amb un pròleg del poeta i crític d'art Joan Teixidor i també un de José Corredor-Matheos, Premi Nacional de Poesia 2005.
Així mateix, Erwin Bechtold va tenir paraules d'elogi cap a Es Baluard. «És una joia dins Palma que finalment s'ha aconseguit amb un museu extraordinari, que ho és gràcies a la col·lecció que allotja i amb una fantàstica sala d'exposicions temporals».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.