Andratx entra en el segle XXI amb el Festival Ping! de noves tecnologies

Artistes belgues i mallorquins donaran a conèixer les seves propostes a Sa Taronja

La documentalista Isabelle Dierckx presentarà «L'Illa on dorm l'Edat d'Or».

TW
0

M.DÍAZ. Palma.
«El meu interès en l'art és l'experimental, l'avantguardisme», explicava ahir Tina Horne, documentalista i escriptora belga que passa llargues temporades a Andratx on ha posat en marxa la segona edició del Festival Ping!, una cita amb el vídeo, la videoinstal·lació, la dansa, la música electrònica o la fotografia en la qual participaran artistes belgues i mallorquins. Serà els pròxims dies 14, 15, 16 i 20, 21, 22 i 23 al Centre Cultural Sa Taronja.

El programa, que en un parell de dies es podrà consultar a www.sataronja.net/ping, figuren Yacine Sebti, que presentarà una videoinstal·lació interactiva, «Jump!», en la qual «l'espectador podrà formar part de l'obra d'art», explica Horne. I el fotògraf Alain Nino exposarà els seus nus solaritzats mitjançant llarga exposició. Boris & Aliocha Van der Avoort són dos germans que muntaran una instal·lació a base de noves tecnologies amb tres pantalles, basada en una òpera de Cavalli sobre la guerra de Troia. «Molt pacifista», combina la música amb imatges actuals. Pascal Baes & Ai Suzuki treballaran amb vídeo, performance i dansa projectant imatges preses en temps real sobre Ai, que és ballarina.

Autèntica agitadora i voluntarista cultural, Horne explica que Ping! continuarà l'any que ve, malgrat l'escassedat de pressupost, i l'altre, facilitant l'intercanvi entre artistes alemanys (2006), anglesos (2007) i illencs. L'objectiu de Ping! és «explorar els límits de l'art i veure com l'art tradicional vol adaptar-se a les noves tecnologies, tindrem des del més popular al més avançat». Ping! cerca «provocar» l'espectador i la selecció d'artistes es va fer partint de «l'art que no està basat en la paraula perquè volem arribar a tots, són propostes molt visuals, conceptuals o musicals, els artistes són oberts, volen compartir les seves experiències», explica. Cap cobra i als que viatgen des de Bèlgica se'ls paga el passatge, el menjar i l'allotjament. Malgrat això, «l'any passat deien que era com ser en un campament creatiu».

Daniel Lehman, «més clàssic, però no convencional», donarà a conèixer mitjançant l'art gràfic el seu «món obsessiu d'imatges que es repeteixen i que crea a mà alçada». La documentalista Isabell Dierckx presentarà la projecció «L'illa on dorm l'Edat d'Or» en la qual barreja «una investigació a les Canàries sobre la pel·lícula surrealista de l'aragonès Luis Buñuel a la qual al·ludeix el títol i l'impacte del turisme a la zona».

En el capítol concerts, Lo Bat donarà a conèixer el seu maneig del «Game Boy» i com amb el programari adequat es pot fer música electrònica» i Anton Aeki explorarà el món sonor en una habitació cega.