L'eclipsi vist i no vist

Pocs mallorquins pogueren gaudir del fenomen perquè els niguls el taparen

Aquesta és la imatge que es va poder captar de com la Lluna tapa el Sol des del campus de la UIB. | P. BOTA

TW
0

M.T./EFE. Palma.
No va ser fàcil. Els ciutadans de les Balears que, en teoria, havien de tenir un observatori fabulós per gaudir d'un eclipsi anular que passa cada 241 anys, no pogueren lluitar contra un contrincant superior: la meteorologia. El cel ple de niguls va ser el dominant arreu de Mallorca. L'eclipsi es va deixar veure molt tímidament, mentre que els niguls tapaven, una vegada i una altra, un espectacle que, en altres ocasions, hauria estat únic.

A Palma, entre la gent més gran, la que no és de població escolar, no hi havia tanta expectació com entre els menuts (es va comentar que alguns fins i tot anaven amb el cap baix pel camí de l'escola perquè s'havien conscienciat que mirar el Sol podia afectar seriosament la seva vista). Al bar Chacal, a la barriada del Tennis, una clienta entrava i sortia amb unes ulleres que havia aconseguit amb Diari de Balears, però al cap d'una estona i veient que no veia res s'estimà més prendre's tranquil·lament el cafè abans que es refredàs.

Els mecànics d'un taller de més avall també decidiren sortir al carrer perquè era interessant veure un fenomen que es repeteix de tant en tant. Entraren ben aviat i decebuts. Els niguls ho enterbolien tot.

Els qui més sortiren a les voreres per veure l'eclipsi foren els empleats de comerços i bancs de la zona de Jaume III. En tenien un bon motiu: no hi havia corrent elèctric a tota la zona i el millor era estar al carrer i observar el poc que el Sol es deixava veure. Sí, aquí i allà es veien ciutadans interessats a copsar l'eclipsi, però sempre amb timidesa.

El fenomen havia començat molt abans de les 11 hores, en què estava prevista la culminació de l'eclipsi. De fet, la Lluna va començar a tapar el Sol devers les 9.45 hores, i acabà per complet el procés a les 12.30 hores.

Així ho va explicar el director del Centre Astronòmic de Costitx, Salvador Sánchez, que va assenyalar que, al llarg del matí, l'observatori va repartir entre els assistents totes les seves existències d'ulleres, unes 700, per observar l'eclipsi de sol anular, fet pel qual el seu personal va haver «de reciclar-les» perquè les usassin també les persones que continuaven arribant.

A moltes escoles es repartiren ulleres homologades perquè els alumnes més grans (els petits no sortiren al pati) poguessin tenir un esplai diferent del de la resta de dies.