Avui, l'eclipsi

Els núvols, si no són densos, actuaran com un filtre i permetran observar el fenomen

TW
0


Avui, gairebé amb tota seguretat, podrem observar el primer eclipsi anul·lar de sol del mil·lenni. Un dels més importants de la història ja que serà visible pràcticament a tota Europa i part del continent africà. Les previsions meteorològiques per a Balears ahir eren incertes i anunciaven nuvolositat variable i pluges, encara que només a primera hora del matí. L'eclipsi es veurà en tota esplendor a les 11 del matí a les Balears, tot i que l'observatori més privilegiat de les Illes serà Eivissa, on el fenomen serà total.

A pesar de les previsions meteorològiques, fonts de l'Observatori Astronòmic de Costix van afirmar que els núvols, si no són molt densos, així com s'espera, poden actuar de filtre natural i millorar l'observació d'aquest espectacle natural.

Els nostres lectors han de saber, a més, que convé guardar les ulleres homologades que va regalar Diari de Balears per veure l'eclipsi (amb col·laboració amb el Consell de Mallorca i la Fundació Sa Nostra), ja que l'Observatori de Costitx avança que el pròxim dia 29 de març del 2006 es produirà un eclipsi parcial de sol que també serà visible a les Balears i, com que serà parcial, el sol pot ser més danyós si cal: «Les ulleres donen una gran tranquil·litat i la gent ha de saber que poden guardar-se entre les pàgines d'un llibre durant trenta anys; així que en poden treure un bon rendiment», va recordar l'Observatori, que ha preparat tres pantalles gegants per compartir l'esdeveniment amb tots els interessats.

Connexió
En el pitjor dels casos, és a dir que les previsions fallin i els núvols no ens deixin veure l'eclipsi, l'Observatori connectarà amb els planetaris de Conca i Madrid i amb l'Observatori de Lazagra, a Granada, per veure el primer eclipsi de sol del mil·lenni amb tot detall.

A més, per primera vegada, l'Observatori portarà un control d'accés per comptabilitzar el públic que decideix utilitzar les instal·lacions de Costitx.

Cal recordar una vegada més les mesures de protecció ocular que es recomanen per veure el fenomen. Així, s'han d'utilitzar filtres adequats i no prolongar l'observació contínua més de tres minuts. Així ho recomanen el Ministeri de Sanitat, Protecció Civil, el Col·legi Nacional d'Òptics Optometristes i nombroses institucions que organitzen activitats amb motiu de l'eclipsi anul·lar per a una observació segura.