El Museu de Sóller lliurà ahir el premi Faula a destacades edicions literàries

El reberen Cristòfol Serra i l'edició de l'obra de Torroella editada pel Grup Serra

Pere A. Serra, Joan Nadal, Maria Antònia Munar, Cristòfol Serra, Rosa Estaràs, Carlos Simarro i Jaume Ensenyat. | JAUME MOREY.

TW
0

El Museu de Sóller va viure ahir vespre la recuperació, després de 46 anys d'absència, dels premis Faula i Faula d'Honor a les millors obres literàries editades a Mallorca. Com ja es va avançar, el jurat decidí atorgar els primers guardons d'aquesta nova etapa a l'obra de l'escriptor pobler Cristòfol Serra, El don de la palabra (Cort, 2004) i a l'edició del relat medieval de caràcter artúric La Faula de Guillem de Torroella, a cura del doctor Joan Nadal, aquesta darrera obra editada pel Grup Serra el desembre del 2004 i presentada al mateix Museu de Sóller per Sant Jordi.

L'acte comptà amb una nombrosa assistència. Entre les autoritats hi eren la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, i el batle de Sóller, Carles Simarro. També hi assistí el fill il·lustre de Sóller i president editor del Grup Serra, Pere A. Serra, així com el regidor de Cultura de Sóller, Miquel Nadal, i el batle de Fornalutx, Joan Albertí.

Tampoc faltaren a la cita personatges del món literari i artístic com els escriptors Antoni Vicens i Rosa Maria Colom, el poeta Jaume Oliver, l'editor Andreu Ferrer, l'escultor Pere Martínez Pavía (autor del disseny de la balena que simbolitza el premi) o el pintor George Sheridan. Com no, també hi eren l'autor de l'obra premiada, Cristòfol Serra, i el responsable de l'edició de La Faula de Guillem de Torroella, Joan Nadal.

La societat illenca va estar representada per nombroses persones, entre elles, Jaume Ensenyat i Josep Ensenyat, president i director del Museu de Sóller, l'antropòloga Jackie Waldren; Margalida Magraner, Carme Serra i Jesús Boyero, en representació del Grup Serra, que va impulsar l'edició de la Faula; el comandant de la base naval Francesc Arenas i l'excomandant Miquel Bosch; els doctors Miquel Ballester i Josep Tomàs Monserrat; l'empresari Miquel Gelabert i el descendent del cavaller Guillem de Torroella, Pere Gual de Torrella.

Després de la presentació de l'acte a càrrec de Jaume Ensenyat, Joan Nadal va agrair la distinció «no donada a mi sinó a la faula que jo vaig fer reviure i que, ella, va fer reviure aquest premi». Nadal destacà la figura del cavaller de Torroella, el qual comparà amb el Quixot i de l'obra destacà el seu missatge de recuperació de la pròpia identitat. A continuació, Nadal rebé el Faula d'Honor de mans de Rosa Estaràs. Després va ser l'escriptor solleric Antoni Vicens qui presentà Cristòfol Serra i la seva obra. De Serra, Vicens digué que «ha llegit tots els llibres del món» i destacà que «alguns dels seus contexts han tengut el seu punt de partida de la lectura de la Bíblia». Destacà també els seus «immensos coneixements literaris, molts més extensos que la seva obra, en la qual l'humor acompanya la tristor».

Cristòfol Serra rebé la balena del Faula 2005 de la mà de Maria Antònia Munar, la qual felicità la iniciativa i assegurà que «els primers Faula havien encertat plenament premiant fa més de 40 anys autors com Llorenç Villalonga, Miquel Serra Pastor, Baltasar Porcel i Vidal Alcover, que després foren cabdals en la nostra literatura».

Finalment, Cristòfol Serra agraí el guardó i expressà la «inimaginable alegria de rebre un premi simbolitzat per una balena i que em sigui donat perquè un cavaller del segle XIV escrigué a Sóller una aventura heroica comparable a la paràbola escènica de Jonàs, que entre d'altres coses ens ensenya que la corrupció és inherent a les ciutats, sense les quals avui no tendríem la sensació que el món es pot enfonsar».