NURIA ABAD. Palma.
El grup crític Ecovoz va néixer fa gairebé ja tres anys a conseqüència del desastre dePrestige, en el qual els seus membres van participar en les tasques de neteja i, posteriorment, pintant quadres amb chapapote amb col·lectius de diverses ciutats.
El col·lectiu vol abocar llum sobre la necessitat de «regular la utilització racional d'aquests béns en termes afins a la natura, amb respecte al paisatge, al medi ambient i al patrimoni històric, per aconseguir i mantenir un adequat nivell de qualitat de les aigües i de la ribera del mar», tal com estableix la Llei de costes.
A partir d'aquesta circumstància, les seves accions per la geografia espanyola han estat diverses, caracteritzant-se totes per la denúncia davant de l'opinió pública de temes mediambientals enfocats des de l'ecologia social i tractats des de la perspectiva de l'art.
Aquest horabaixa inauguren al centre cultural la Misericòrdia de Palma l'exposició «Escales. L'últim esglaó de l'estrall urbanístic».
«Aquesta mostra es compon de fotografies de la costa mallorquina, tractades i impreses digitalment i acompanyada cada una d'elles per un poema haiku fet per a l'ocasió per reconeguts poetes illencs», explica Ricardo Moliner, vicepresident del col·lectiu Ecovoz.
Entre aquests autors es troben Gabriel Florit, Miquel Cardell, Ponç Pons i Pere Rosselló, entre altres. En la seva inauguració, que tindrà lloc a partir de les 19.30 hores, participaran el cantautor Nataniel i el grup de música celta Uroboros.
L'objectiu de l'exposició no és un altre que «deixar constància que les escales de formigó són la metàfora que denuncia en el seu conjunt el problema urbanístic de la costa», apunta Moliner. En aquest punt és inevitable dirigir-se a la Llei de costes, que determina que l'actuació administrativa sobre aquest territori ha «de garantir l'ús públic del mar, de la seva ribera i de la resta del domini públic maritimoterrestre sense més excepcions que les derivades de raons d'interès públic degudament justificades».
En aquest sentit, Moliner afirma que la primera vegada que el col·lectiu va iniciar la investigació per desenvolupar aquest projecte els va cridar negativament l'atenció «la profusió d'escales de formigó a la costa mallorquina, una realitat que al que hi conviu li pot semblar normal, però que no ho és en absolut per al que ve de fora».
El grup afegeix el referent de la Constitució espanyola de 1978, que apunta que «els poders públics velaran per la utilització racional de tots els recursos naturals, amb el fi de protegir i millorar la qualitat de vida i defensar i restaurar el medi ambient, recolzant-se en la solitaritat col·lectiva».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.