Xina empra pell de presos afusellats per elaborar productes de cosmètica

Les autoritats del país ho neguen, però els científics no ho amaguen

TW
0

Una companyia xinesa utilitza suposadament per als productes de cosmètica que exporta a Europa pell extreta dels cadàvers de presos executats en aquell país, segons denuncia el diari britànic The Guardian.

Segons aquest agent, la seva companyia exporta als països occidentals a través de Hong Kong: «Tot just començam a exportar aquells productes, i els nostres clients estrangers s'estranyen que la Xina pugui fabricar col·lagen humà a un 5 per cent del que costa a Occident».

Un agent d'aquesta empresa, que no pot identificar-se per raons legals, ha informat els potencials clients europeus que està desenvolupant col·lagen per al tractament de llavis i antiarrugues a base de pell de presos afusellats. Segons l'agent, l'ús de pell de condemnats és «tradicional» i no té per què escandalitzar. Xina executà l'any passat 3.400 persones, segons Amnistia Internacional.

Com que no són previsibles lleis europees que controlin el tractament a base de col·lagen, metges i polítics britànics adverteixen del perill que corren els consumidors.

La Cambra dels Comuns estudiarà el tema i podria engegar una investigació. Els cirurgians plàstics estan al seu torn preocupats pel retard en l'aprovació de lleis que regulin els tractaments cosmètics.

L'agent de la companyia xinesa a la qual es refereix la informació de The Guardian va admetre la utilització de pell d'executats en una entrevista amb un dels seus reporters que es va fer passar per home de negocis. «Encara feim moltes investigacions a la manera tradicional, utilitzant pell de presos o fetus d'avortaments», explicà.

L'agent va assenyalar també que a la Xina es considera «molt normal la utilització d'aquells teixits humans», per la qual cosa va dir que no entenia que aquestes pràctiques poguessin «escandalitzar» occident.

La pell dels presoners executats era més barata abans, ja que avui «s'ha de pagar una taxa al tribunal» que els va condemnar, explicà el xinès. Diversos cirurgians plàstics anglesos diuen que fa anys que circulen rumors sobre l'ús de teixit de cadàvers. Peter Butler, assessor per a temes de cirurgia plàstica del govern de Londres, va informar de l'existència de rumors segons els quals cirurgians xinesos havien trasplantat mans utilitzant les de presos. De fet, un centre de trasplantaments es troba en terrenys pròxims al lloc on s'afusella presos. Les autoritats xineses neguen que s'utilitzin òrgans de presos sense consentiment oficial, encara que testimonis d'alguns científics indiquen que existeixen.